Mindenmás

Napi pakk, péntek: marad a borongós idő Szegeden, ma van a szendvics feltalálásának napja

Borongósan indul, és úgy is folytatódik a péntek reggel. Ma van a szendvics és a helikopter feltalálásának a napja, és ma ünnepeljük a magyar nyelvet is! Kezdd egy kiadós reggelivel a napot, mi pedig már hozzuk is a legfrissebb híreket mellé!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Szilvia, Arkád, Árkád, Bulcsú, Ené, Éne, Enéh, Enese, Enet, Eugén, Gellén, Jenő, Kilény, Kilián, Megyer, Miklós, Nikolasz, Perenna, Szaniszló, Szolón – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Magyar Nyelv Napja. 1844. november 13-án törvény által államnyelvi szintre emelték a magyar nyelvet. A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el azt az országgyűlési határozatot, amelynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította.
  • 302 éve született John Montagu, Sandwich negyedik earlje, a szendvics “feltalálója”. A nevét őrző szendvics születése 1762-re tehető, a körülmények persze vitatottak. A francia Pierre-Jean Grosley azt írta az angliai útjáról beszámoló könyvében a lordról, hogy még az étkezés kedvéért sem hajlandó abbahagyni a kártyázást, és az értékes perceket táplálkozásra vesztegetni. Sandwich gróf életrajzírója szerint viszont az arisztokratát politikai és a brit tengerészettel kapcsolatos feladatai kötötték sokszor napokon és éjszakákon át az íróasztalához, a közügyek miatt nem maradt még enni sem ideje. Akárhogy is volt, a táplálkozás gyors és laktató formáját találta ki: az első szendvics két pirított kenyér közé tett hússzeletből állt, amelyet a brit főúr a kártya- vagy dolgozóasztalánál fogyasztott el, így nem kellett a helyét elhagynia.
  • 170 éve jött világra a skóciai Edinburgh-ban Robert Louis Stevenson író, a Kincses sziget és a Dr. Jekyll & Mr. Hyde szerzője.
  • 145 éve született Klebelsberg Kuno kultúr- és tudománypolitikus, a második Magyar Királyság kultuszminisztere, két cikluson át Szeged országgyűlési képviselője.
  • 125 éve látta meg a napvilágot Bernáth Aurél kétszeres Kossuth-díjas festőművész, grafikus, művészpedagógus, művészeti író.
  • 113 éve Normandiában felszállt az első helikopter.
  • Ma lenne 86 éves Garry Marshall amerikai rendező, producer, a Neveletlen hercegnő és a Micsoda nő! rendezője.
  • 65. születésnapját ünnepli Whoopi Goldberg Oscar-díjas amerikai színésznő, az Apáca Show és a Ghost szereplője.

MA IS BORONGÓS LESZ AZ IDŐ

Úgy vártunk pár percnyi napsütést, mint kisgyermek a karácsonyt, de a pénteki időjárás nem igazán hagy kétséget afelől, hogy tartósan meg kell barátkoznunk a felhők látványával. Nem baj, Szeged, mi így is szeretünk!

A BETEG GYEREKEKNEK MOST MÉG JOBBAN KELL A SZERETET

Óvodai csoportok, általános iskolai osztályok, középiskolás csapatok adományainak köszönhetően, szeretetcsokival kedveskednek a Mátrix Közhasznú Alapítvány mese- és bohócdoktorai és önkéntesei a kórházak gyermekosztályain fekvő gyerekek részére.

ÍGY MŰKÖDIK TOVÁBB A KÖNYVTÁR A KORLÁTOZÁSOK IDŐSZAKÁBAN

A veszélyhelyzet miatti szigorítások életbe lépésével a Somogyi -könyvtár és fiókkönyvtárai is bezárták kapuikat, de a könyvtár munkatársai ebben a nehéz időszakban sem hagyják olvasnivaló nélkül az érdeklődő szegedieket. Ennek érdekében könyvtárpontokat hoztak létre a bibliotékák előtt.

JÖHET A SZEGEDI KUTATÓ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL ELKÉSZÜLT VAKCINA

Az Európai Bizottság engedélyezi annak a szerződésnek a megkötését, mely akár 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzését is lehetővé teszi az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalattól.

MÉGSEM LESZ MA KÖZGYŰLÉS

Elmarad a november 13-ra tervezett közgyűlés Szegeden. A felmerülő napirendi pontokat a közgyűlés online fogja véleményezni, majd azokról szavazni, a polgármester csak ezt követően, a közgyűlés jóváhagyásával hirdeti ki a hozott rendeleteket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb