Közélet

Látogatói limit a piacon, vásárlási idősáv, kötelező maszk – korlátozások a Szeged táblán túl

Szeged teljes belterületén kötelezővé tették a maszkviselést – jelentette be kedd délben Botka László. A rendelet már hatályba is lépett, azonban nem ért vele mindenki egyet: a szegedi Fidesz szerint elkapkodott döntés, a DK-s dorozsmai képviselő Fodor Antal pedig arra panaszkodott, hogy a polgármester meg sem kérdezte őket. Hogy kinek van igaza, Rátok bízzuk, amíg eldöntitek, szétnézünk, más városokban hogyan oldották meg a dolgot!

Változatos képet mutat az országos helyzet, Kiskunhalason visszatért az idősek vásárlási idősávja, Győrben csak akkor kell maszkot húzni, ha embert látsz, Csongrádon pedig úgy ahogy van, elengedték a gyeplőt.

VÁSÁRHELYEN CSAK BIZONYOS HELYEKEN KÖTELEZŐ A MASZK, CSONGRÁD TELJESEN ELENGEDTE A GYEPLŐT

A rendelet csakis a 10.000 főnél nagyobb településeket érinti, tehát a megyében Szeged mellett Hódmezővásárhely, Csongrád, Makó és Szentes van terítéken. Hódmezővásárhelyen csakis a Népkerti megálló és a Nagyállomás, továbbá a a buszpályaudvar területén, a piacon és a buszmegállókban kötelező a maszk. Makón – akárcsak nálunk, Szegeden – mindenütt kötelező a maszk, Csongrádon pedig elengedte a dolgot Bedő Tamás polgármester, mint ahogy Facebook oldalán írta: “Csongrád Város Polgármestereként tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy Csongrádon, közterületen kötelezően előírt maszkhasználat nincs. Ettől függetlenül a lakosság részére ajánlom a maszk viselését és kérem a távolságtartás szabályainak betartását.” Szentesen csakis a piacon kötelező a maszkviselés.

KISKUNFÉLEGYHÁZÁN TÉNYLEG ELENGEDIK A BÉRLETI DÍJAKAT

Kiskunfélegyházán az önkormányzat elengedi a bérleti díját a szerdától zárva tartó mozinak. Egy hónapra szintén elengedi azoknak a bezárásra kényszerülő vállalkozásoknak a bérleti díját, amelyek az önkormányzattól bérlik helyiségüket, a házhoz szállítást végző vendéglátóhelyek bérleti díját pedig 30 napra a felére csökkenti – tudatta közösségi oldalán Csányi József polgármester. A félegyházi gyakorlat abban különbözik a szegeditől, hogy nálunk csak a bezáró éttermek és kávézók bérleti díját engedik el, annak is csak a felét, sajnos, ebben úgy fest, most lehajráztak bennünket.

BÉKÉSCSABÁN MÉG A KUTYAFUTTATÓ IS ZÁRVA VAN

Békéscsabán hasonlatos a helyzet, mint Szegeden, viszont az általános közterületi kötelező maszkviselés mellett a polgármester elrendelte a Csaba Parkban található kutyafuttató bezárását is. Kutya világ van.

KISKUNHALASON VISSZATÉR A VÁSÁRLÁSI IDŐSÁV

Kiskunhalason újra bevezették az idősek vásárlási idősávját is, de csak a helyi piacon. Szerda és szombat délelőtt 11 – től 12 óráig csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak a piacon.

KECSKEMÉT EGY KICSIT MÁR MEGINT SZEGED

A parkok, zöldterületek kivételével Kecskemét teljes területére kötelezővé tették a maszkviselést – akárcsak Szegeden. A helyi operatív törzs határozata alapján november 16. és december 11. között szünetel az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban. Arra kérik a kecskemétieket, hogy telefonon, e-mailben vagy elektronikus úton intézzék ügyeiket.

EGERBEN FERTŐTLENÍTŐ PONTOKAT NYITNAK

Egerben újranyitják a tavasszal már működtetett fertőtlenítő és információs pontokat a város frekventált részein. Működtetésükben a bezárt helyi cégek és intézmények munkatársai segítenek – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám polgármester. Az általánosan maszkviselés-köteles helyek mellett a polgármester az alábbi helyszíneket határozta meg pluszban:

  • Üzletek bejáratának 5 méteres körzete
  • Oktatási, nevelési intézmények bejáratának 5 méteres körzete
  • Minden buszmegálló
  • Kutyafuttatók

GYŐRBEN CSAK AKKOR KELL MASZK, HA EMBERT LÁTSZ

Győrben szabadtéren mindenhol kötelező a maszk viselése, amennyiben látótávolságon belül másik ember is tartózkodik. Ez alól az egy háztartásban élők képeznek kivételt – jelentette be közösségi oldalán Dézsi Csaba András polgármester. Szeles Szabolcs alpolgármester szintén Dézsi Csaba András közösségi oldalán adott tájékoztatást arról, hogy a Vásárcsarnokban egyidejűleg legfeljebb háromszáz ember tartózkodhat, a piacon pedig ezer. Ebbe a kiszolgáló személyzet és az eladók is beletartoznak. A szabadidős sportolásra igénybe vehető Barátság parkot harminc napra lezárták.

NYÍREGYHÁZÁN BEZÁRTÁK A PIACOKAT

Nyíregyházán a zöldségpiacok és a Tokaji úti iparcikk- és nagybani piac kivételével minden városi piac működését felfüggeszti a városüzemeltető társaság. Az iparcikkpiacon egyidejűleg négyszáznál több ember nem tartózkodhat. Az önkormányzati közszolgáltató cégeknél határozatlan ideig szünetel a személyes ügyfélfogadás.

MISKOLC ÖNKORMÁNYZATI DOLGOZÓKKAL SEGÍTI A MENTŐK MUNKÁJÁT

Miskolcon operátori munkakört ellátó önkormányzati dolgozókkal segítenek a mentőszolgálatnak. Emellett megkezdődött a munka a belvárosban lévő ITC-székház mellett újabb tesztállomások kijelöléséért. Több városrészben tervezik tesztállomások kialakítását, hogy fel lehessen gyorsítani a mintavétel folyamatát. A borsodi megyeszékhelyen továbbra is nyitva vannak a piacok.

A HELYZET SZEGEDEN, ARRA AZ ESETRE, HA MÉG MINDIG NEM TUDTÁL VOLNA KIIGAZODNI

Nyugi, nem vagy vele egyedül. Az alábbi, rögtön a Magyar Közlöny megjelenését követően íródott Szeged 365 Kisokosunk képbe hoz, legyen szó maszkviselésről, kutyasétáltatásról vagy pizzarendelésről a Napfény Városában:

Forrás: MTI, Index és az érintett polgármesterek Facebook oldalai

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb