Közélet

Orbán Viktor: lesz vakcina, már csak néhány hetet kell kibírni

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke jó szokásához híven, a hét utolsó munkanapján is a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában kezdte a napot. A miniszterelnök ezt megelőzően természetesen részt vett az Operatív törzs hat órási ülésén, így a műsorban többek között az ott született döntéseket is ismertette. Kiemelte: már csak néhány hetet kell kibírni és befut a vakcina és csökken az elvitelre kerülő ételek áfája.

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala

ORBÁN VIKTOR: BÜSZKÉK LEHETÜNK A FIAINKRA

Orbán Viktor a műsor elején arról beszélt, hogy sokat nem aludt a tegnapi meccs miatt, de végre történt valami jó. Büszkék lehetünk a fiainkra, mert harc volt, és nagy dolog a vikingeket legyőzni egy ilyen harcban – mondta a kormányfő. 

NEKÜNK MINDEN ÉLET SZÁMÍT – FOGALMAZOTT A MINISZTERELNÖK

Orbán Viktor közölte, hogy a korlátozások esetében Ausztria volt a minta. Minden technikai eszköz rendelkezésre áll a védekezéshez, de orvos és ápolónő annyi van, amennyi. Ha nem lett volna semmi lépés, akkor vészesen megközelítettük volna azt a határt, amikor már nem lehet elégséges ellátást nyújtani – mondta. A kormányfő szerint jó ütemben, kellő pontossággal hozták meg ezeket a döntéseket ezért 99 százalék az esélye annak, hogy az egészségügy képes lesz működni – tette hozzá, végül kiemelte: senkiről sem akarunk lemondani. 

6690 EMBER VAN KÓRHÁZBAN, 518-an VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN

Orbán Viktor elmondta az is, hogy 6690 ember van kórházban és 518-an vannak lélegeztetőgépen. Sok diákot mozgósítottak, minek köszönhetően a műszaki egyetem diákjai viszik ki a medikusokat mintavételre – ismertette a kormányfő. Akik eddig munkába álltak, azokról csak jót lehet mondani, megemelem a kalapot az egyetemisták előtt is – mondta a kormányfő. 

ÓVODÁKAT ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLÁKAT KELLETT BEZÁRNI

A kormányfő szólt arról is, hogy 2950 óvodából 208-at bezártak. A több, mint 2500 általános iskolának 10 százaléka digitális oktatásra váltott.

A VAKCINA MÁR A HORIZONTON VAN

Orbán Viktor ismertette, hogy Magyarországon nagyon szigorúak a gyógyszerek forgalomba hozása. Nálunk az nem fordulhat elő, hogy valaki a rossz gyógyszer miatt betegszik meg, de a rugalmasság és a szigor közötti egyensúly megtalálása nem könnyű egy-egy gyógyszer engedélyezése során – mondta a kormányfő. Nem szabad politikai ügyet csinálni a vakcinából, és mivel nem lesz kötelező, ezért mindenki eldöntheti majd, hogy beoltatja-e magát. A vakcina már a horizonton van. 

ELŐBB-UTÓBB MEGSZŰNIK A JÁRVÁNY

Különböző elméletek léteznek arról, hogy mi várható a járvány további részében. Előbb-utóbb megszűnnek a járványok, és a kérdés, hogy ezzel a mostanival, mi alakul majd – mondta Orbán Viktor. 

AZ ELVITELRE KERÜLŐ ÉTELEK ÁFÁJA 5%-RA CSÖKKENT

A kormány meghozta azokat az intézkedéseket, amiket a korlátozások miatt súlyosan érintett ágazatok viselnek. Ezek áthidaló lépések. Az elvitelre kerülő ételek esetében 5 százalék lesz az áfa – jelentette be a kormányfő. A gazdasági növekedési munkacsoport is működik, várhatóan további adócsökkentő lépések jöhetnek majd, amik segítik a vállalkozásokat – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint, ha nem csökkentenek adót, akkor nem lesz munkahely. 2021-ben érezhető mértékű adócsökkentés kell – tette hozzá. 

A MAGYAROK PÉNZÉT NEM LEHET ELVENNI

Orbán Viktor szólt arról is, hogy sok leágazása van az uniós vitáknak. Sok levelet írtam, lassan Tolsztoj-regényhősnek érzem magam -fogalmazott. A magyar álláspont világos, és ugyanazt mondom most is, mint nyáron – tette hozzá. Az Országgyűlés leütött néhány cöveket, és ezt eddig is betartottam, és be is fogom tartani. Orbán Viktor Merkellel tárgyalt csütörtökön, és közölte vele, a magyarok pénzét nem lehet elvenni, a gazdaság működni fog. 

NEM CSINÁLHATUNK AZ EU-BÓL SZOVJETUNIÓT

Ha ezt a jogszabályt, amit az EP és a német elnökség kidolgozott, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csinálunk – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez a tervezet ideológiai alapon akar zsarolni országokat, és nem lehet fellebbezni. Régen a kommunista világban ezt szovjetellenes tevékenységnek hívták. Az alapegysége az uniónak a tagállamok, és nem a parlament és a bizottság – hangsúlyozta.

MAGYARORSZÁG MEG TUDJA OLDANI A PROBLÉMÁIT

Most nem erről kellene beszélni, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről, és a gazdaság újraindításáról kell beszélni. Azokban az országokban, ahol 100 százalék felett van az államadósság, ott hamar gond lehet. Mi megtudjuk oldani a problémáinkat, mivel tegnap is 2,5 milliárd eurót vettünk fel a pénzpiacokról – zárta gondolatait Orbán Viktor.  

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb