Közélet

Amerikai elnökválasztás 2020: megszületett a végeredmény

Joe Biden demokrata jelölt megnyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást, miután véglegessé váltak az eredmények – írja a Portfolio.hu. Georgiában Biden nyert 14 ezer szavazattal, Észak-Karolinát 74 ezres fölénnyel húzta be Trump. Biden 306, Trump 232 helyet szerzett az elektori kollégiumban.

Az elektori kollégiumban simának tűnik a 306 kontra 232 győzelem, de szavazatokra lebontva cseppet sem volt az. Pennsylvaniában 63 ezer, Georgiában 14 ezer, Arizonában pedig csak 10 ezer szavazattal nyert Biden – ha ezeket az államokat elveszítette volna, akkor a jelenlegi elnök marad a székében. Donald Trump stábja több szövetségi államban, Pennsylvaniában, Michiganben és Arizonában is megóvta az elnökválasztási eredményt. 

Egy érdekesség a végére: hiába fogadtak emberek ezrei az amerikai elnökválasztás kimenetelére, a nagyobb fogadóirodák máig nem fizették ki a nyereményeket. Bár a világ nagyobb fele Bidennek tulajdonítja a győzelmet, a fogadóirodák egyelőre kivárnak a több százmillió dollárra rúgó nyeremények kifizetésével, ha esetleg Trump jogi úton bizonyítani tudná az igazát és mégis megtartaná a hatalmat.

Forrás: Portfolio.hu, Index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb