Közélet

Már decemberben megérkezhet Magyarországra a Pfizer-féle vakcina

Merkely Béla, a a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat vakcinájáról – amelyről egyébként a héten jelentették be, hogy az oltóanyag tesztelésének harmadik, befejező szakaszában gyűjtött előzetes adatok alapján kilencven százalék feletti hatékonyságot értek el – hogy ez egy különleges, “messenger RNS” típusú védettséget ad, vagyis: előre megtervezi az örökítőanyag a vírussal szembeni antitestet, és ezt fogja leképezni. Ha pedig minden jól megy, akkor ez már decemberben megérkezhet Magyarországra.

Mint magyarázta, az oltóanyag nem aktív immunizálást csinál, hanem beviszi az információt a szervezetbe, és a szervezet ezen információnak a birtokában fogja legyártani azokat a nélkülözhetetlen ellenanyagokat, amelyek a vírus behatolásakor likvidálják a szervezetből, lecsökkentik a mennyiségét és ennek következtében biztosítják az immunitást. Úgy vélte, a 90 százalékos immunitás “nagyon magas szintű eredmény” és lehet rá alapozni.

A TÖBBI VAKCINA HAGYOMÁNYOS ALAPOKON KÉSZÜL

Mint mondta, a többi hagyományos vakcina: ott egy vírust – leggyakrabban adenovírust – alkalmaznak vektorként, és abban a vírusban van a Covid-19 speciális fehérjéje kódolva. Amikor az adenovírus – amely egyébként nem betegíti meg a szervezetet – mégis bejut a szervezetbe, ez ellen a szervezet fog megfelelő ellenanyagot termelni, és egy esetleges Covid-fertőzéskor már a szervezetben kódolva ott van az antitest és a lehető leggyorsabban belép a hadrendbe és megakadályozza a fertőzést – magyarázta.

Merkely Béla szerint a csaknem tízfajta vakcina, amely készül, “kellő szortimentet ad nekünk” a megfelelő választáshoz. Fontosnak nevezte hogy a világ minden országában várják a vakcinát, így százmilliós, milliárdos tételben kell ezeket legyártani. Biztos benne, hogy a gyógyszergyárak már elkezdték az ígéretes vakcinák gyártását, és folyamatosan zajlik az engedélyeztetésük – tette hozzá. Úgy vélte, azokat már a részeredmények, a fázis-2 vizsgálatok alapján benyújtották az amerikai és európai hatóságokhoz, amelyek a fázis-3 vizsgálatok végén így viszonylag gyorsan be fogják fejezni az engedélyezést, és a vakcina jövő év elején rendelkezésre áll.

SPECIÁLIS TÁROLÁS ÉS LOGISZTIKA KELL MAJD AZ ALKALMAZÁSÁHOZ

A Pfizer-féle vakcina véleménye szerint már decemberben Európában lesz. Elmondta azt is, azt -80 Celsius-fokon kell tárolni, vagyis megfelelő logisztikát kell kidolgozni az oltáshoz. A védettség kialakulásával kapcsolatban azt mondta, az oltás után – vagy ahol szükséges, a második oltást követően – egy-két héten belül “várható olyan fajta védettség, amely komoly nyájimmunitást fejthet ki”. Fontosnak ítélte a “nyájvédettséget”, amelynél figyelembe kell venni a betegségen már átesettek védettségét és a vakcina által nyújtott védettséget, és ennek kell együtt kitennie 60-70 százalékot.

REPREZENTATÍV MÉRÉST TERVEZNEK

Megjegyezte: mivel arról nincs adat, hányan estek át a betegségen, az egyetemek reprezentatív mérést terveznek a tömeges oltás megkezdése előtt. Ez alapján be tudják határolni, hogy egy életkori csoportban a lakosság hány százaléka esett át a fertőzésen, mert azoknak valószínűleg nem kell vakcina.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb