Szegedi Arcok

Dr. Letoha Tamás: az amerikai vakcina alapjai már jóval a járvány előtt rendelkezésre álltak

Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az Covid-19 ellen – jelentette be a két cég hétfőn. A hét járványügyi “nagy bumm” – járól a szóban forgó Pfizer-rel már 2012 óta közösen dolgozó Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvost faggattuk, akinek elmondása szerint a koronavírus-vakcina alapjai már évek óta rendelkezésre álltak.

Sz365.: Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az Covid-19 ellen – jelentette be a két cég hétfőn. Mit gondolsz, megvan a szent grál a koronavírus elleni harcban?

L.T.: Úgy is fogalmazhatunk. Ez egy nagyon ígéretes technológia, főleg, hogy az alapjait az egyes partnerek már előzetesen megteremtették. Jól ismerem mindhárom résztvevőt: 2012. novembere óta dolgozom együtt a Pfizer szakembereivel és volt korábbi együttműködés a vakcinafejlesztés alapjait megteremtő Bio ‘n Tech munkatársaival – vezetőjük, a szegedi származású Karikó Katalin egy zseniális és emberileg is példaértékű kutatónő, és a hordozóanyagot gyártó osztrák családi vállalkozással, a Polymun Gmbh-val. Évek óta nyomon követem a munkájukat, nem ért váratlanul, hogy működik a technológia. Az alapjai már évek óta itt voltak, korábban génterápiás eljárásokhoz használták, csak adaptálni kellett az egészet a koronavírusra.

Sz365.: Biztonságos lesz a vakcina?

L.T.: Mindennapi munkánk során tapasztaljuk, hogy Pfizer szakemberei mekkora hangsúlyt fektetett a gyógyszerfejlesztések során a potenciális mellékhatások elkerülésére, számomra ez biztosíték rá, hogy az kifejlesztett vakcinának kedvező biztonsági profilja lesz.

Sz365.: Amerikai kontra orosz vakcina. Decemberben kezdik el a koronavírus elleni oltóanyag szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni azt – állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter múlt csütörtökön. Hogy látod az orosz vakcinát kutatói szemmel?

L.T.: Több féle vakcina van készülőben, mindegyik más-más platformmal biztosítja az immunizálást. Az első generációs orosz vakcina kapcsán a nyáron már kifejtettem Nektek a véleményem: ez az adenovírus-vakcina számos nem várt mellékhatást okozhat, nem igazán tartom jó ötletnek többszáz millió ember oltására. A szóban forgó második generációs orosz vakcinával már más a helyzet, ez egy ígéretes, maximálisan biztonságosnak tekinthető eljárás. Ennél egyébként a koronavírus immunválasz kiváltásáért felelős antigénjeit használják fel, azaz a vírus feldarabolt fehérjeburkát, avagy a fertőzésre képtelen, de immunizálásra alkalmas részeket oltják be a páciensnek. Örvendetes dolognak tartom, ha ezen a vakcinák beszerzését is mérlegelik a hazai szakemberek.

Sz365.: Beszéljünk egy kicsit Rólatok, nemrégiben egy nagy durranással örvendeztettétek meg a szegedieket, ami alaposan végig söpört a hazai sajtón (természetesen mi voltunk a leggyorsabbak, hiszen szegedi témáról van szó – a szerk). Hogy állnak a fejlesztéseitek a cégednél, a Pharmacoidea-nál?

L.T.: A beszélgetésünk fő témáját adó kísérleti oltóanyaghoz hasonlóan ez is egy régi, több éves kutatómunkára visszatekintő dolog. A koronavírus új fertőzési mechanizmusát fedeztük fel kollégáimmal, a szegedi Pharmacoidea kutatóival. A felfedezés lényege, hogy a koronavírus sejtfelszíni kötődésekor a már feltérképezett sejtfelszíni kötőhely, az ACE2 (angiotenzin konvertáló enzim) mellett a sejtfelszíni cukrozott fehérjékkel is kapcsolatba kerül, és ez elősegíti a vírus bejutását a sejtbe. A felfedezésünkre vonatkozó szabadalmat a még májusban nyújtottuk be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. A felfedezésről szóló kézirat jelenleg elbírálás alatt áll, de a koronavírus-járványra tekintettel a Nature kiadó saját preprint szerverén már nyilvánosságra hozta.

Az interjú végén említett szegedi, Dr. Letoha Tamás nevéhez köthető felfedezésről ebben az októberi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb