Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: a hét legmelegebb napja jön, és amúgy ma van a nemzetközi férfinap is

Jön a hét legmelegebb napja, csütörtökön több órás napsütésre is számíthatunk. A gazdaságban is komoly károkat okozott a koronavírus, de a szakember segít eligazodni az útvesztőben. Nem mindenki tudja, de ma van a nemzetközi férfi nap, és a dohányzásról való leszokás napja is, és remek színésznőket is felköszöntünk ma. Nincs már sok hátra a hétvégéig, bírd ki a hajszát a Szeged365 legérdekesebb infóival!

KÖSZÖNTSD FEL A MAI NÉVNAPOSOKAT!

ErzsébetZsóka, Abda, Abdéel, Abdi, Abdiás, Abdon, Ábner, Barlám, Béta, Betsabé, Bodor, Csöre, Ilze, Lizavéta, Lizett, Lizetta, Maxim, Obadiás, Örzse, Szavéta, Véta, Zobor – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a nemzetközi férfi nap! A nemzetközi férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget.
  • Dobd el a csikket, ma van a Füstmentes nap – a dohányzásról való leszokás napja! Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten Füstmentes nappá nyilvánították. A tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak.
  • Durva, de ilyen is létezik: a WTO-t, azaz a Toalett Világszervezet kezdeményezésére 2001 óta november 19. a WC világnapja.
  • 181 éve született Emil Škoda cseh gépészmérnök, a Škoda Művek jármű- és fegyvergyár alapítója.
  • 150 éve Szegeden megszületett Endre Béla festő, iparművész, az alföldi iskola jeles képviselője, aki 1910-től minden nyáron Mártélyon alkotott.
  • 82 éve látta meg a napvilágot Ted Turner amerikai multimilliomos, a CNN tulajdonosa. vagyonát a Forber 2.2 milliárd dollárosra becsüli.
  • 78. születésnapját ünnepli Calvin Klein divattervező
  • 59 éves lett az angyali Meg Ryan amerikai színésznő, a Harry és Sally, valamint az Angyalok városa szereplője.
  • 58. születésnapját ünnepli Jodie Foster, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, A bárányok hallgatnak főszereplője. A Taxisofőrben még fiatal lányként nyújtott alakítása ösztönözte John Warnock Hinckley-t arra, hogy megpróbálja megölni Ronald Reagan elnököt 1981-ben, ám a merényletet az USA első embere túlélte, Hinckley pedig elmegyógyintézetbe került, ahonnan 2016-ban szabadult.

KELLEMESNEK ÍGÉRKEZIK A CSÜTÖRTÖK

A reggeli órákban majd a már jól megszokott ködös-párás tájkép fogad majd, és meglehetősen hűvös lesz odakint, mindössze 5 fokot mutatnak majd a hőmérők. Nap közben végre sok-sok napsütéses időszakra kell majd számtani, egészen 11-12 fokig melegszik majd az idő, viszont feltámad majd a szél.

ALKALMAZKODNI KELL A TÚLÉLÉSHEZ

Az SZTE-GTK egyik legközkedveltebb tanára szerint az emberek többsége nagyon nehezen alkalmazkodik és változik, de most tartani kell a lépést a kihívásokkal, különben sok vállalkozó lehúzhatja a rolót. Szerencsére Prónay Szabolcs nemcsak riogat, hanem hasznos tanácsokat is ad:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb