Szegedi Arcok

Azok a szegedi vállalkozók élik túl, akik alkalmazkodnak a helyzethez – állítja Dr. Prónay Szabolcs, a GTK docense

Az előttünk álló időszakot azok a szegedi vállalkozók élik túl, akik alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, a többiekre kutya világ jön – állítja Dr. Prónay Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar docense, aki szerint már a mögöttünk álló időszak is kemény volt, az előttünk állóban pedig még több kihívással kell majd szembenézniük nem csak a fogyasztóknak, de a vállalkozóknak is.

A koronavírus-járvány következményei és az általa kialakult új helyzetek ugyanis jelenleg leginkább egy szlalomozó autóhoz hasonlíthatók, amire vagy sikerül felugranunk vagy nem.  

Az SZTE-GTK egyik legközkedveltebb tanára szerint az emberek többsége nagyon nehezen alkalmazkodik és változik. Éppen ezért a koronavírus-járvány lecsengése után a rend is ugyanilyen lassan fog majd visszaállni. Sőt, az is benne van a pakliban, hogy a pandémia végével a most elsajátított szokások válnak normálissá, megszokottá. Vagyis, az éppen egy hete életbe lépett szigorításoknak sokkal messzebbre nyúló hatásai lesznek, mint azt gondoljuk, gazdasági és magatartásbeli viszonylatban is.

Fotó: SZTE

Na de, hogyan fog mindez kinézni a fogyasztók szemszögéből a gyakorlatban?

  • az emberek jobban át fogják gondolni azt, hogy mi az, amihez kell a személyes jelenlétük és mi az, amihez nem kell (legyen szó vásárlásról, megbeszélésekről, étkezésről vagy ügyintézésről)
  • és gyorsabban el fogják hinni, hogy képesek új dolgokat elsajátítani egyik napról, a másikra

A GAZDASÁG SEM ÚSSZA MEG, VAN MITŐL FÉLNI

„Lesz GDP csökkenés, ami hatással lesz a jövedelmekre és az életszínvonalra is és, ha nem tanulunk meg alkalmazkodni gyorsan, akkor negatív elszenvedőivé válunk ennek az egésznek” – mondta portálunknak a GTK docense. Dr. Prónay Szabolcs szerint sajnos van mitől félnünk, méghozzá ez a valami nem más, mint az ismeretlen, ami folyamatosan változik. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy időközben rengeteg olyan új képességet sajátítunk el, amelyek egyébként soha nem tettünk volna meg, amelyek miatt, soha nem léptünk volna ki a komfortzónánkból.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb