Közélet

Operatív törzs: vizsgálják a védelmi intézkedések hatékonyságát, egyre kevesebben szegik meg a szabályokat

Folyamatosan vizsgálják a védelmi intézkedések hatékonyságát, és azt, hogy szükség van-e további korlátozásokra – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: a november 11-én bevezetett intézkedések eredménye két hét elteltével lesz látható. Az országos tisztifőorvos hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kutatása szerint, ha az emberek 95 százaléka viselné a maszkot, “akkor nagy valószínűséggel nem lenne szükség további intézkedésekre”.

Fotó: Szabó Dávid

Kitért arra is: megjelent a kormányrendelet a napokban induló célzott, csoportos gyorstesztelésekről. A szociális, egészségügyi, nevelési és oktatási intézményekben dolgozók szűrése jelentős logisztikai szervezést igényel, de a rendszer felkészült rá – mondta. A tesztelés önkéntes és ingyenes. Annak, aki fertőzöttnek bizonyul, jeleznie kell ezt a háziorvosának. A háziorvos rögzíti az adatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi rendszerében, ezután kezdődik a kontaktuskutatás – tette hozzá Müller Cecília.

EGYRE KEVESEBBEN SZEGIK MEG AZ INTÉZKEDÉSEKET

Szerdán 289 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megsértése miatt, de a szankciók száma folyamatosan csökken, egyre többen tartják be a szabályokat – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: a 289 intézkedésből 15 volt figyelmeztetés, 145 helyszíni bírságot szabtak ki, 129 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök. Az előző napihoz képest a szerdai adatok 7 százalékos csökkenést mutatnak – tette hozzá.

Kiemelte: a november 4-én hatályba lépett kijárási korlátozás és a november 10-étől érvénybe lépett kijárási tilalom ellenőrzése óta 3936 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási szabályok megszegése miatt. Szerdán a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 432 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, ez az előző napinál 8 százalékkal több – ismertette.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb