Blog

PénzügyesAnyu Blog: Kötelező a kötelező váltás?

Ugyan már sok autónak nem év végén fordul a kötelező gépjármű felelősség biztosítása, van még közel 1 millió autó, aminél még mindig fontos dátum a november 30. Eddig lehet felmondani az évfordulós biztosításokat azoknál az autóknál, ahol január 1-e az évforduló.

MIRE ÉRDEMES FIGYELNI?

Bármilyen banális dolog, de arra, hogy mondd fel a biztosítást időben, a fent jelzett időpontig. Ha ezt elhalasztod, akkor legközelebb egy év múlva van lehetőséged arra, hogy másik biztosítót válassz.

Másik, ami ugyancsak triviális, de ha már felmondtad, akkor kösd újra! Ha nem teszed, akkor elég sokba fájhat ez a mulasztás, mert a díjnemfizetéssel megszűnt szerződésekre, úgy nevezett fedezetlenségi díjat számolnak. Azaz, ha nincs egyik biztosítótársaságnál sem élő kötelező gépjármű felelősség biztosításod (KGFB), akkor a napi díj 510 Ft-tól akár 1140 Ft-ig is terjedhet, ami gyorsan eredményez bosszúságot. A tájékoztatás erről sokszor nem gyors, sokan onnan észlelik a problémát, hogy kivonták forgalomból az autóját, vagy éppen a rendőr közli vele, hogy nincs érvényes biztosítása! :/

VALLD BE, HA VOLT KÁROKOZÁSOD!

 Ha nem teszed, akkor is ki fog derülni. Ez is egy olyan dolog, amire azt gondolnám, hogy nem kell felhívni a figyelmet, de igen, sajnos sokszor elfelejtünk egy 5 éven belüli kis koccanást! Ennyi időre visszamenőleg kell őszintének lenni.

Most már világos, miért ennyi a KGFB díja? :)

HOL ÉRDEMES KALKULÁLNI?

Ahhoz, hogy minden biztosító ajánlatát lásd, netes felületeken már pár adattal tudunk is számolni. Ezt én csak azért nem javaslom, mert sokszor olyan kedvezményeket is megadunk magunknak jószívűen, amik nem is járnak és amikor a szerződést kiküldi végül a biztosító, (mert ellenőriznek), akkor néha ott kapunk infarktust a valós összeg kapcsán.

MIK A LEGGYAKORIBB KEDVEZMÉNYEK?

Csökkentő tényezőnek számíthat, ha gyereked van; emailcímet, telefonszámot adsz meg; ha évszaknak megfelelő gumiabroncsot használsz; nyugdíjas vagy; közszolgálati dolgozó vagy; tudatos vezető vagy!!??; sőt még Facebook kedvezményt is kaphatsz. A legnagyobb díjcsökkenést akkor éred el (50%), ha egy KGFB szerződéseddel egyidejűleg másik biztosítást is kötsz ugyanannál a biztosítónál. Az előbb felsorolt kedvezmények természetesen nem minden biztosítónál érvényesíthetőek, de ha kíváncsi vagy, hol lehet a legolcsóbb a biztosításod, bátran keress fel a lenti elérhetőségeimen.

Ha további összegeket spórolnál, akkor olvasd el ezt a cikket is:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb