Közélet

A Pfizer és a BioNTech benyújtotta a kérelmet a vakcina engedélyezésére Amerikában

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech pénteken benyújtotta a kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeletnél (FDA) a koronavírus elleni vakcina engedélyezésére – erősítette meg Washingtonban a két cég képviselője. A vakcina, amely megmentheti a világot Karikó Katalin, ex-szegedi kutató nevéhez kapcsolható.

Az oltóanyag-kísérleteket 44 ezer önkéntesen végezték el, és az eredmények szerint a vakcina 95 százalékban hatékony a vírusfertőzés, illetve a vírus okozta Covid-19 megelőzésében. Az FDA engedélyezési eljárása jobb esetben hónapokig, de általában évekig szokott tartani. A koronavírus világjárványa miatt azonban a szakemberek arra számítanak, hogy az új vakcinára már december első két hetében meglesz az engedély. Egy másik amerikai gyógyszergyártó, a Moderna szintén jelezte, hogy 95 százalékos hatékonyságú vakcinát fejlesztett ki, de még nem nyújtotta be az engedélykérelmet az FDA-hoz.

Donald Trump amerikai elnök a napokban jelezte: kormányzata azzal számol, hogy decemberben mintegy 20 millió amerikait, majd januárban további 25-30 milliót olthatnak be a vakcinával. Ugyanakkor a Gallup közvéleménykutató intézet októberben készített felmérése szerint a megkérdezettek 42 százaléka – éppen a gyorsaság miatt – nem bízik semmilyen vakcinában és nem kívánja beoltatni magát.

Joe Biden, demokrata párti elnökjelölt többször is nehezményezte, hogy a Fehér Ház nem vonja be őt és munkatársait a járványellenes intézkedésekbe, s nem férhetnek hozzá a leendő vakcina elosztásával kapcsolatos tervekhez sem.Pénteki sajtókonferenciáján Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője bemutatta a vakcina elosztására vonatkozó tervezet másolatát. “Ez nyilvánosan elérhető, ha a volt alelnök át akarná olvasni” – mondta McEnany.

Joe Biden azt szeretné, ha a kongresszus minél előbb, még az év vége előtt megszavazná a koronavírus-járvány miatt szükséges új gazdaságélénkítő tervet – jelentette ki Jen Psaki, Biden hatalomátadással megbízott munkacsoportjának tagja pénteken újságíróknak. “Nincs idő további halogatásra” – fogalmazott Jen Psaki.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb