Blog

Napfényblog: a depresszió és a magnézium-hiány kéz a kézben járnak

A depresszió általános problémává vált a modern társadalomban. Az ősz beköszöntével mindannyiunknál jelentkezhet átmeneti lehangoltság, a napsütés hiánya miatti téli depresszió, de mindezeket nem szabad összekeverni a valódi depresszióval, melynek számos formáját ismerjük.

Ez itt a Napfényblog, minden szombaton a Szeged365.hu-n, Pintér Zoltán szegedi vitaminspecialistával, a Napfényvitamin Szeged ügyvezetőjével, termékfejlesztési csoportvezetőjével. Vitaminok és hatásaik, immunrendszer-erősítés és táplálkozási tippek a téli időszak beköszöntével, a Covid-járvány kellős közepén, szegediektől, szegedieknek. Vadonatúj blogunkat Neked találtuk ki, ha tudatosan éled a mindennapjaid, számít az egészséged és szeretnéd ép bőrrel megúszni a járványt.

A szakemberek egy része a gyógyszeres kezelést és a pszichoterápiás megoldást javasolják, míg vannak akik az általános lehangoltságot, illetve a depresszió tüneteit arra vezetik vissza, hogy a sejtek, leginkább az idegsejtek egyszerűen nem jutnak hozzá a számukra fontos mikrotápanyagokhoz. Megfigyelések igazolják, hogy a depresszióban szenvedő betegek szép számmal mutattak javulást miután táplálkozásukat kiegészítették esszenciális aminosavakkal, hosszú láncú omega-3 zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal (a magnézium leginkább).

Most nézzük meg egy-két kutatási eredmény szemszögéből is milyen pozitív hatást képes gyakorolni depresszió esetén pusztán csak a megfelelő minőségű magnézium vagy éppen a szelén bevitelre való odafigyelés.

A MAGNÉZIUM-KIEGÉSZÍTÉS POZIÍVAN HAT MIND A SZORONGÁSOS, MIND A DEPRESSZIÓBAN SZENVEDŐ BETEGEKRE

Egy 3172 fős (férfiak és nők, átlagéletkor 38,4 év) mintát vizsgáló iráni kutatás során a szakemberek megállapították, hogy a magnézium-kiegészítés hatására a nőknél kisebb eséllyel alakult ki szorongásos állapot. A szorongás, illetve a depresszió felméréséhez a kórházi szorongás-depresszió skála iráni validált változatát használták fel. Magasabb magnézium ion bevitel esetén akár 39%-al kisebb volt az esélye a szorongásos tünetek megjelenésének. A kutatás során az is kiderült, hogy az étrendi magnézium bevitel szignifikáns fordított összefüggést mutatott a depresszióval a normális testsúlyú férfiak és a túlsúlyos nők esetén, tehát ezen embereknél az alacsony magnézium bevitel maga után vonta a depresszió kialakulásának fokozott kockázatát vagy a depresszió további meglétét, esetleg súlyosbodását.

MAGNÉZIUM ÉS MAJOR DEPRESSZIÓ

A major a depresszió súlyosabb formájának elnevezése, ami az esetek 60%-ban a klasszikus kezeléseknek is ellenáll vagy némi javulás után újra visszaesést mutat a beteg, igen nagy kihívás a szakemberek számára a depresszió ezen formája. A magnézium kulcsfontosságú elem lehet a jövőben a major depresszió kiegészítő kezelésében, hiszen bizonyított, hogy magnézium hiány esetén az NMDA kapcsolt kalcium csatornák deformálódnak, ami idegi sérülést, neurológiai diszfunkciót vonhat maga után. Magyarán mondva magnézium hiányában a szervezetet behálózó idegek működésében zavar keletkezik. A depresszió súlyosabb formájánál alkalmazott magnézium kiegészítésre vonatkozó első adat 1921-ből ered, ahol 250 betegből 220-nál eredményesnek bizonyult. Egy 2008-as kutatás alkalmával kiderült, hogy a major depresszió kezelésében a magnézium pótlás ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a triciklikus antidepresszáns (imipramin) terápia. Érdekes megfigyelés, hogy az alacsony magnézium szint csökkenti a szerotonin szintet. A szerotonin felelős az elégedettség érzésért, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot ad idegrendszerünknek. Hiánya kedvez a depresszió kialakulásának. Azt is megfigyelték, hogy az antidepresszánsok növelik az agyi idegsejtek magnézium ellátottságát.
Mindezekből levonható az a következtetés, hogy a megfelelő magnézium ellátottság védelmet nyújthat még az olyan súlyos állapottal szemben is, mint amilyen a major depresszió. A kutatók egyértelműen javasolák a magnézium-kiegészítést a kezelés és megelőzés során is.

ANTIDEPRESSZÁNS ÉTELEK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

Egy nagyon friss, 2018 szeptemberi bejegyzésű kutatás azon élelmiszereket vizsgálta, melyek olyan komponensekkel rendelkeznek, melyek segítséget nyújthatnak a depresszió megelőzésében. 12 olyan tápanyagot, élelmiszert vettek górcső alá, melyek a szakirodalmi feljegyzések alapján is igazolt hatékonyságúak lehetnek a depresszió kezelésében, illetve megelőzésében. Ezek az élelmiszerek a legmagasabb pontszámot érték el az AFS azaz a kutatók által felállított antidepresszáns élelmiszer skálán. Antidepresszáns mikrotápanyagok: Magnézium, Kálium, Folát, Vas, Hosszú láncú omega-3 zsírsavak (EPA, DHA), Szelén, Tiamin, A-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, Cink. Élelmiszerek kiemelkedő AFS pontszámmal: osztriga, kagyló, egyéb tenger gyümölcsei.

Az információ hatalom, éljünk vele az egyre inkább szürke hónapokban is!

Szeretettel és üdvözlettel,

Pintér Zoltán

Ügyvezető igazgató, termékfejlesztési csoportvezetőVitamin Sunlight Kft.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb