BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: 20 éves A sebezhetetlen

Nehéz elhinni, de valójában 20 éve, egész pontosan 2000. november 22-én került mozikba A sebezhetetlen. Ez volt az a film, ami még jóval a Marvel-univerzum vászonra adaptálása előtt menővé tette a szuperhősfilmeket és a képregénykultuszt is, és lenyűgöző hangulatával ma is a valaha készült legjobb darab ebben a műfajban.

EGY KÉPREGÉNYFILM, AMI NEM KÉPREGÉNYEN ALAPUL

Mai szemmel is lenyűgöző az a tudatosság, ahogy az író-rendező M. Night Shyamalan megteremtette A sebezhetetlen háttértörténetét: az üvegcsontú képregény rajongó Elijah arra teszi fel az életét, hogy megtalálja tökéletes ellenpárját, a sebezhetetlen David Gunnt. A keresés, próbatétel, felemelkedés, fordulat vonalon haladó sztori hús-vér karaktereket mozgat, és a cselekmény kibontakozása közben metafilmként is baromi jól elmagyarázza azokat a kliséket, amik köré egy-egy szuperhős csetepaté kibontakozik.

Azóta A sebezhetetlen két folytatást is kapott, 2016-ban egy pszichológiai thriller formájában érkezett a Széttörve, majd pedig némiképp csalódást keltő módon az Üveg zárta le a hőstörténetet.

MINDEN IDŐK EGYIK LEGJOBB HŐSFILMJE

Nemcsak az eredeti megközelítésmód teszi briliánssá A sebezhetetlent: a rendező mellett Quentin Tarantino is egyik kedvenc filmjeként szokott rá hivatkozni, és nemcsak a már a Ponyvaregényben és a Die Hard 3-ban jól működő Bruce Willis – Samuel L. Jackson páros miatt, hanem mert az ábrázolt világ éppen annyira hihető, amennyire hihetőnek kell lennie ahhoz, hogy áttételesen az emberiségről is szóljon a történet. A Time magazin például 2011-ben minden idők negyedik legjobb szuperhősfilmjévé választotta, és nem érdemtelenül.

A mai képregényfilmekkel épp az a baj, hogy a szuperhéroszok és szupergonoszok közül senki nem olyan, aki akár köztünk járkálhatna, de az amúgy tök egyszerű biztonsági őr, David Gunn és az amúgy létező betegségben szenvedő Elijah is kis túlzással tényleg elsétálhatna egymás mellett Philadelphia utcáin. Az apró kis esendőségek, a hétköznapi problémák és Shyamalan akkor még remekül működő stílusérzéke egyszeri és megismételhetetlen filmet hoztak létre, amit sokadjára is jó szívvel nézünk meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb