Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: fagyos a reggel, ma ünnepli névnapját az ország Cili nénije

Közelebb van már november vége, mint az eleje, így talán annyira nem lepődünk meg azon, hogy hajnalban fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Délutánra azonban szépen kisüt majd a nap, így te is szervezhetsz még egy vidám kis kültéri programot. Huszadik születésnapját ünnepli minden idők egyik legjobb szuperhősfilmje, és ma van Cecília nap is. Fordulj a másik oldaladra, és ha majd felébredsz, kezdd a napot a legfontosabb szegedi hírekkel!

MAI NÉVNAPOSOK

Cecília, Áprilka, Cecilla, Célia, Cicelle, Cilla, Csilla, Filemon, Seila, Sejla, Zéta – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a magyar közoktatás napja.
  • 161 éve látta meg a napvilágot Fusajiro Yamauchi, a Nintendo alapítója. Eredetileg kézzel készített ún. hanafuda kártyákat gyártottak, majd számos dologgal foglalkoztak, például taxi és szállodaüzemeltetéssel is. Az évek során a videójátékgyártás vált a cég fő profiljává és a játékipar egyik meghatározó szereplője lett.
  • 143 éve született  Ady Endre, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A Nyugat első nemzedékének vezéregyénisége, nemzeti líránk egyik legnagyobb alakja. Szerelméhez, Diósyné Brüll Adélhoz írta Léda-verseit. Későbbi feleségét, Boncza Bertát költeményeiben Csinszkának nevezte.
  • 80. születésnapját ünnepli Terry Gilliam amerikai születésű brit filmrendező, a Monty Python-csoport tagja, a Brazil és a 12 majom rendezője.
  • 62 éves lett a sikolykiráynő, azaz Jamie Lee Curtis, kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő,  a magyar származású színész, Tony Curtis és Janet Leigh lánya. Emlékezeteset alakított a Halloween szériában, sokan A hal neve: Wanda című opuszból ismerik, de a férfiak számára Két tűz között című James Cameron remekműben nyújtott sztriptízjelenete lehet a legemlékezetesebb.
  • 57 éve történt az egyik legismertebb merénylet: J. F. Kennedyt, az Egyesült Államok 35. elnökét a texasi Dallasban lelőtték. A sok kérdőjelet máig megválaszolatlanul hagyó esetből tucatnyi könyv, sorozat és játékfilm készült, de a teljes igazság valószínűleg sosem fog kiderülni.
  • 53 éves lett Boris Becker német teniszező és Alföldi Róbert, Jászai Mari-díjas színész, rendező, színházigazgató.
  • 43 éve megindult Európa és New York között a szuperszonikus polgári légiforgalom a Concorde gépekkel. Míg a sugárhajtású repülőgépekkel üzemeltetett járatok 7 óra alatt értek Párizsból New Yorkba, addig egy átlagos szuperszonikus repülés e két város között 3 óra 30 percig tartott.

NAPSÜTÉS ÉS HIDEG KÉZ A KÉZBEN

Bár sokszor tréfálunk, de most komolyak leszünk: marad a napsütés, a vasárnap reggel viszont fagyosan köszöntött ránk. November utolsó napjai a ragyogó sugarak ellenére az előrejelzés szerint igen csak hidegek lesznek Szegeden. 

NYÍREGYHÁZÁN A KÉK-FEKETÉK

Nagy menetelésbe kezdenek, és reméljük, sok pontot is gyűjtenek a következő napokban Germánék: ma Nyíregyházára látogatnak a kék-feketék, és reméljük, a szegedi paprika alaposan megcsípi a nyírségi gárdát.

HÚSZ ÉVES A SEBEZHETETLEN

Húsz az még gombócból is sok, hátha még egy olyan filmről van szó, amely premierjekor még fiatalok voltunk. Pár évtized lecsúszott azóta, de ahogy A sebezhetetlen, úgy mi sem öregedtünk egy percet sem!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb