Közélet

Dübörög a csoportos tesztelés a Csongrád-Csanád megyei pedagógusok körében

Csongrád-Csanád megyében is dübörög a pedagógusok körében megrendezett, csoportos tesztelés. 550 helyszínen, több, mint 8500 bölcsődei, óvodai, általános és középiskolai dolgozót teszteltek az SZTE hallgatói.

29 CSAPAT – KÉT HALLGATÓ ÉS KÉT KORMÁNYTISZTVISELŐ

Az antigén gyorsteszteket 29 mintavevő csapat készíti el a már említett, 550 helyszínen. A csapat két orvostan vagy egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatóból és két kormánytisztviselőből áll, akik az adminisztratív és a logisztikai munkát végzik. A hallgatók és a dolgozók természetesen indulás előtt előbb egymást tesztelik le.

NÉHÁNY NAP ÉS MEGSZÜLETIK A STATISZTIKA

A csoportokat minden reggel az adott településre a kormányhivatal rendelkezésére álló gépjárművekkel illetve három, Csongrád-Csanád megyei fuvarozócég eszközével szállítják el, majd a délutáni órákban hozzák vissza őket Szegedre. A tisztviselők és a kormányhivatal munkatársai ezt követően egy táblázatba rendezik majd összegezik az eredményeket, amelyeket az Operatív törzsnek küldenek meg. Annak tagjai illetve a miniszterelnök lesz majd az, aki már az elmúlt hét, valamint az előttünk álló napok eredményeit várhatóan a hét közepéig ismerteti majd.

 „Az elmúlt hét tapasztalatai alapján azt kell mondanom, hogy a hallgatók felelősségteljesen és megbízható módon végezték a feladataikat a megye egész területén, amire nagyon büszke vagyok és ezúton is hálás köszönetem nekik érte. Példamutató az az elkötelezettség, ahogyan ők ebbe az egész, mindenki számára újszerű feladatba pillanatok alatt beleálltak. Ugyanez a köszönet azonban megilleti a kollégáimat is, akik nem egy szokványos közigazgatási munkát végeznek immár hetek óta. A csapat tagjai jól működnek együtt és reményeink szerint ezen a héten is olyan gördülékenyen megy majd a tesztelés, mint, ahogyan az első héten ment, annak ellenére, hogy tényleg az egyik pillanatról a másikra kellett mindent megszervezni. A kormányhivatal és a védelmi bizottság volt az, aki beszerezte és elosztotta az eszközöket, aki felkészítette a hallgatóknak és ők voltak azok, akik megszervezték, hogy melyik csoport, melyik település, melyik intézményében tesztel. Ide tartozott egyébként még a hallgatók toborzása és kiképzése is” – mondta el a legfontosabb tudnivalókat hétfőn reggel Juhász Tünde, kormánymegbízott asszony.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

Őt követte Szabó András, az SZTE-ÁOK harmadéves orvostanhallgatója, akire a múlt szombaton csörögtek rá és kérdezték meg tőle, hogy becsatlakozna-e a munkába. A szegedi diák természetesen örömmel mondott igent, annál is inkább, hogy pontosan tudja, mekkora szükség van most minden, egészségügyi kézre.

„Minden alapvető szükséglet biztosítva van a kormányhivatal részéről a számunkra ahhoz, hogy a csoportos tesztelésben részt vegyünk. Ez egy kiváló tapasztalatszerzés a számunkra, viszont fizikailag és mentálisan is megterhelő. Sokan közülünk ugyanis a nap második felében már bátorítást igényelnek és persze vannak olyanok is, akik alapjáraton jobban izgulnak, viszont muszáj kitartásra sarkallnunk egymást. Ez a helyzet most nem csak azt prezentálja a számunkra, hogy milyen egy pandémia, amiről eddig csak az órákon hallhattunk, hanem fejleszti az emberekhez/betegekhez való viszonyulásunkat, a kommunikációs készségünket és a kitartásunkat is. Az elmúlt egy hét tapasztalatai alapján minden pedagógust csak arra tudok buzdítani, hogy éljenek az ingyenes tesztelés lehetőségével” – összegezte Szabó András.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

FONTOS, HOGY A PEDAGÓGUSOK ÉLJENEK AZ INGYENES LEHETŐSÉGGEL

A harmadéves orvostanhallgató kiemelte: egyáltalán nem mindegy, hogy a statisztika az előttünk álló napokban, hogyan alakul, éppen ezért nagyon fontos, hogy minden oktatási intézményben dolgozó, aki lehetőséget kapott arra, hogy éljen a gyorsteszt lehetőségével, használja ki azt és segítse a munkát. A felelősség véleménye szerint egy ilyen helyzetben mindenkin óriási. A legnagyobb nyomás mégis a frontvonalban harcolókon van, akikhez a pedagógusok is hozzátartoznak.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

Szabó András elmondása szerint eddig minden intézményben nagyon kedvesen fogadták őket és mivel a pedagógusok a jövő társadalmát nevelik, nagyon fontos, hogy a megfelelő ellátásban részesüljenek és mutassanak példát.

MI TÖRTÉNIK, HA A GYORSTESZT POZITÍV?

Azokkal, akiknek az eredménye pozitív lesz, a kormánytisztviselő közli velük a hírt, az adott személynek ezután rögtön értesítenie kell a háziorvosát, aki ki kell, hogy állítson erről egy papírt, majd ezt követően rögtön elrendelik számára a hatósági házi karantént. Természetesen ezekben az esetekben az egy háztartásban élők is karanténba kerülnek. Tíz nappal később, a munkáltatótól függően ezek a személyek tünetmentesen és/vagy negatív teszt birtokában állhatnak újra munkába.  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb