Sport

Nagyot dobban a Kékek szíve: beteg kisfiúnak gyűjt Bánhidi Bence

Bánhidi Bence, Szeged egyik legismertebb és legtehetségesebb kézilabdázója ezúttal egy igen jó és szívmelengető ügy mellé állt. A Mol-Pick Szeged Kézilabdacsapatának sportolója Radványi Zsigmond gyógyulását kívánja segíteni azzal, hogy licitre bocsájt egy az egész csapat által aláírt labdát és az egyik, idei évben viselt mezét. A sportolónak a Korábban Érkeztem Alapítvány segít a folyamatban.

Bence hivatalos közösségi oldalán indította útjára az akciót, ami december hatodikáig tart. A legnagyobb összeget felajánló a már említett mezzel és labdával lesz gazdagabb, amit a beálló személyesen, vélhetően egy BL meccsen ad majd át a szerencsésnek.

A részleteket a klasszis Facebook oldalán osztotta meg a rajongóival:

ZSIGI TÖRTÉNETE RÖVIDEN

Zsigi, az alig másfél éves eleki kisfiú igen ritka genetikai rendellenességgel született. A kisgyermek mentálisan teljesen ép, a mozgásban azonban le van maradva kortársaitól. A szakemberek szerint azonban rendszeres kezeléssel állapota sokat javulhat, és akár egyszer még lábra is állhat. Többen is segíteni szeretnének a fiúnak, a helyiek kezdeményezése pedig már országos méreteket öltött.

Mikor megszületett Zsigmond, már tudták, hogy nagy a baj, az újszülött ugyanis nem sírt fel, szürke volt a bőre és be is vizesedett. Újra kellett éleszteni, de hamar stabilizálták az állapotát. A légzését viszont sokáig kellett még támogatni, hat napon keresztül volt lélegeztetőgépen, és másfél hónapig kellett adni neki a légzéstámogatást.

– Nem tudott nyelni, nem volt szopó-, sem nyelőreflexe. Időközben sok minden változott, közel fél éve nem használjuk a gépet, és az etetés is csak néhány perc szokott lenni – osztotta meg a beol.hu-val édesanyja, Evelin.

Fotó: beol.hu

Zsigi születése óta számtalan genetikai vizsgálaton esett át, hogy kiderítsék, mi okozza ezeket a tüneteket. – Nagyon sok betegség felmerült, de mindegyik vizsgálat eredménye negatív lett, aztán tavaly májusban megkértük a teljes géntérképezést, aminek szep­temberben lett meg az eredménye. Kiderült, Zsigmond RYR1 génje hibás két helyen, ehhez a rendellenességhez kötik a central core, multi-mini core nevű betegségeket. Az izmok összehúzódásához és elernyedéséhez kalciumionokra van szükség, neki ez a kalciumcsatornája hibásan működik, ezért nagyon laza az izomzata – részletezte az édesanya. Hozzátette, sajnos egyik betegségre sincs gyógymód, rendszeres tornával viszont sokat lehet javítani Zsigmond állapotán.

MÁSFÉL MILLIÓRA VAN SZÜKSÉG ÉVENTE

Az eleki kisfiú kezelésének költsége minimum másfél millió forint évente, amit most a helyiek próbálnak összegyűjteni. Először a Zártszelvény SE, az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott Gyermekekért Támogató Alapítvánnyal közösen szervezett egy jótékonysági sütivásárt, amit azonban a járványügyi helyzet miatt sajnos el kellett halasztani. A szervezők azonban megtalálták az adománygyűjtés módját. Az emberek pedig nem tétlenkedtek, alig két hét alatt, több mint négy és fél millió forint gyűlt össze a kisfiú számára elkülönített számlán, amit teljes egészében Zsigi megsegítésére fognak felhasználni.

TÖBB ISMERT SPORTOLÓ ÁLLT MÁR AZ ÜGY MELLÉ, KÖZTÜK A SZEGEDI BÁNHIDI BENCE IS

– Az utóbbi hetekben számos felajánlás érkezett az 1 millió kilométer Zsigmondért nevű közösségi oldalon, ahol a jótékonysági árveréseken meghirdetett tárgyakra, szolgáltatásokra lehet licitálni. Többek között ajándékutalvány, kézműves termék, karácsonyi dekoráció, festmény, okosóra, gitár és torta is volt a felajánlott tárgyak között – árulta el Kecskés Andrea, az egyik szervező. Hozzátette, több elismert sportoló és híres ember állt már a jótékonysági kezdeményezés mellé.

Fotó: sportfaktor.hu

– Szelezsán György, a város polgármestere például licitre bocsátott egy Lovrencsics Gergő, a magyar válogatott labdarúgója által aláírt mezt, amely a napokban nyolcvanezer forintért talált gazdára. Jelen pillanatban is fut egy hasonló aukció, hiszen Bánhidi Bence is felajánlotta Zsigi javára az egyik mezét, valamint a MOL-Pick Szeged teljes csapata által aláírt labdát. Az árverésen ezek is közel százezer forinton állnak – ismertette Kecskés Andrea.

Forrás: beol.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb