Mindenmás

Napi pakk, kedd: elkezdődött a tél, fagyosan indul a reggel Szegeden, már nem ad neked jegyet a buszsofőr

Az elmúlt időszak leghidegebb hajnala van mögöttünk, és nem árt magaddal vinned a kesztyűd, mert napközben sem lesz túl meleg Szegeden. December elsejével hivatalosan is elkezdődött a meteorológiai tél, és mától már nem ad jegyet a volánbuszokon a sofőr. Kevergesd meg a reggeli teát, és közben frissülj fel a legizgalmasabb mai hírekkel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Elza, Arnó, Arnold, Arnót, Bianka, Blanka, Blondina, Bonita, Ében, Ede, Elígiusz, Enid,Erzsébet, Natali, Natália, Natasa, Noella, Oszkár, Uros – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Magyar Rádiózás Napja.
  • 259 éve született Marie Tussaud elzászi származású francia viaszöntőnő, a londoni Madame Tussaud’s Panoptikum alapítója. 1780-ban Párizsba utazott, hogy a királyi családot és az udvari nemességet viaszból megformázza, majd a forradalom után a győztes vezetők és a kivégzettek fejéről készített viaszöntvényeket. 1802-ben költözött Londonba, és korának, valamint a múlt neves és hírhedt személyiségeinek készítette el életnagyságú viaszszobrait, amelyeket a világhírű viaszfiguramúzeumában, az 1832-ben megnyílt “Madame Tussaud panoptikumá”-ban állított ki.
  • 220 éve látta meg a napvilágot Vörösmarty Mihály költő és drámaíró, a Szózat és a Csongor és Tünde írója.
  • 185 éve megjelent Hans Christian Andersen első mesekönyve.
  • 97 éve született Szusza Ferenc válogatott labdarúgó, minden idők egyik leggólerősebb csatára. Az Újpest csapatában 462 mérkőzésen 393 gólt szerzett.
  • 85. születésnapját ünnepli Woody Allen Oscar-díjas amerikai filmrendező, színész és író.
  • 74 éve megjelent az “Élet és Tudomány” című folyóirat első száma Szent-Györgyi Albert beköszöntőjével.
  • 72 éve Alfred Mosher Butts bejegyeztette szabadalmát a Scrabble nevű játékra. Alfred Butts építész volt, de 1931-ben a gazdasági válság következtében elvesztette munkáját. Innen kezdve olyan intellektuális játékokat kezdett kitalálni, amelyek nagy részét szavakkal és betűkkel kellett játszani. A Scrabble (Betűtorony) nevű játék is az ő találmánya, bár egy bizonyos James Brunot volt, aki egyszerűsítette a szabályokat és kissé újrarendezte a játéktáblát. A játék négy évnyi ismeretlenség után lett hirtelen nagy siker, és a mai napig rengeteg országban játsszák.
  • 69 éves lett Treat Williams amerikai színész, aki Berger volt a Hair című filmben.

ITT A TÉL, EGYELŐRE EZ AZ IDŐJÁRÁSBAN IS ÉREZTETI HATÁSÁT

Igazi téli hideggel mutatkozik be a december: hajnalban -4, -5 fok is volt odakint, így Szegeden is csúszni fognak az utak a reggeli órákban. A kőkemény vacogás nem fog egész kedden velünk lenni, és ha szerencsénk van, egy kis napsütést is láthatunk majd.

MÁTÓL NEM AD JEGYET A BUSZSOFŐR

A pénztári nyitvatartás időszakában kötelező elővételt vezet be a Volánbusz december 1-jétől, azaz mától között Szegeden is. Az autóbusz-állomáson az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra. A részletekről bővebben itt írtunk.

Fotó: volanbusz.hu

JÖVŐRE DRÁGÁBB LESZ SZEGEDEN PARKOLNI

Előterjesztést nyújtott be Nagy Sándor, alpolgármester arra vonatkozóan, hogy jövő évtől 7 százalékkal növeljék meg a parkolódíjakat Szeged területén, majd 2022-től további 4 százalékkal.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb