Közélet

Orbán Viktor: a járvány elleni védekezés nem politikai kérdés

Magyarország miniszterelnöke a mai napot is a Kossuth Rádióban kezdte, miután egyeztetett reggel hatkor az Operatív törzs tagjaival. A hét legfrissebb és legfontosabb tudnivalóit a kormányfő a Jó reggelt Magyarország! című műsorban összegezte.

A VAKCINA ÉS A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉS NEM POLITIKAI KÉRDÉS

Orbán Viktor szerint a vakcina és a járvány elleni védekezés nem politikai kérdés, így keleten és nyugaton is tárgyalni kell róla. Mindent meg fogunk tenni, hogy a vakcina a lehető leggyorsabb módon a rendelkezésre álljon. Nagy pofont kapott Brüsszel azzal, hogy kilépett Nagy-Britannia és nekik már sikerült vakcinát szerezniük, amivel megkezdhetik az oltást. Úgy tűnik, hogy aki kilépett, az sokkal hasznosabban képes képviselni az érdekeit – mondta a kormányfő.

ELSŐKÉNT AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT OLTJÁK BE

Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben fogja megkeresni a vakcina-előregisztrációval kapcsolatban a nyugdíjasokat, akik térítésmentesen, válaszlevélben jelezhetik igényüket az oltóanyagra – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a beoltás sorrendjének van egy világos listája. Elsőként az egészségügyi dolgozók, és utána a súlyos állapotban lévők következnek – tette hozzá. A miniszterelnök elmondta, a Pfizertől várhatóan csak több hónap múlva kaphat oltóanyagot az Európai Unió.

KÖZÖS MEGOLDÁST FOGADUNK EL A LENGYELEKKEL

Orbán Viktor elmondta, hogy az EU-nak most kell elkészítenie a hétéves büdzsét, amihez még egy jogállamiságnak nevezett csomagot is hozzá akarnak fűzni – tette hozzá a miniszterelnök. Mi azt javasoltuk, hogy a költségvetési részt el kell fogadni, míg a jogállamisági rendeletről később kell megállapodni. A lengyelekről arról állapodtunk meg, hogy közös megoldást fogunk elfogadni. Egy külön kiegészítést nem fogunk elfogadni. A lengyel-magyar közös nyilatkozatot mindkét kormányfő aláírta. 

WEBER A MAGYAR ÉS LENGYEL MIGRÁCIÓELLENES ELLENÁLLÁST EGY TÖBBSÉGI SZAVAZÁSSAL AKARJA LEVERNI

Miközben zajlik a járvány, addig betolnak elénk egy gazdaságvédelmi akciótervet és betolnak egy jogállamisági rendeletet, és az utóbbi révén bármire rá lehetne kényszeríteni a tagállamokat. Miközben zajlik a járvány, addig kiderült egy friss bevándorlási terv, aminek révén 34 millió migránst akarnak behozni az unió területére. Azt akarják elérni, hogy a magyar és lengyel migrációellenes ellenállást egy többségi szavazással leverjék – mondta a kormányfő. Én csak a jogi garanciákban hiszek – tette hozzá. 

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, fotó: MTVA

ORBÁN VIKTOR NEM AKAR EGY KÖZÖS HITELT FELVENNI AZ UNIÓS TAGORSZÁGOKKAL

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ő személy szerint nem akar egy közös hitelt felvenni az uniós tagországokkal, mivel, ha valaki nem tud fizetni, akkor mi magunknak is fizetnie kell helyettük. Mi szívességet teszünk, hogy részt veszünk ebben a közös programban – tette hozzá. Azt úgy beállítani, hogy probléma lenne, ha Magyarország kimarad ebből, az butaság. 

A HELYREÁLLÍTÁSI ALAPOT ÉS A KÖLTSÉGVETÉST LE KELL VÁLASZTANI A JOGÁLLAMISÁGI RÉSZRŐL

A helyreállítási alapot, és a költségvetést le kell választani a jogállamisági részről, és az utóbbiról később kell megegyezni – mondta Orbán Viktor. A mi álláspontunk, hogy minden maradjon úgy, ahogy eddig, és akkor minden gyorsan megy majd – tette hozzá a miniszterelnök. 

AZ UNIÓS MIGRÁCIÓS TERV EGYENLŐ A SOROS – TERVVEL

Az uniós migrációs terv, az maga a Soros-terv – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint 34 millió embernek akarnak lakást, és szociális segélyt adni, majd pedig szavazati jogot adni. Ha majd elég sokan lesznek, akkor saját politikai szervezeteik lesznek – tette hozzá.

ORBÁN VIKTOR BÍZIK BENNE, HOGY STABIL KORMÁNYA LESZ ROMÁNIÁNAK

Románia egy fontos ország, a negyedik legfontosabb exportpiacunk. Nagyon sok közös érdeke van a két országnak, így a stabil kormányzás is az. Orbán Viktor bízik benne, hogy stabil kormánya lesz Romániának.

HÉTFŐN SZÜLETHET DÖNTÉS, LESZ – ENYHÍTÉS A SZABÁLYOKBAN KARÁCSONYKOR

Orbán Viktor szólt arról is, hogy több konzultáció vár rá a következő napokban, és hétfőn az Operatív Törzs ülésén születnek meg a döntések arról, mi lesz december 11-e után. Az orvosok és a tudósok mereven elleneznek mindenféle lazítást – tette hozzá a miniszterelnök. 

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb