Blog

PénzügyesAnyu Blog: Hogyan valósítsd meg a felújítási támogatást, ha nincs előre 6 millió forint a zsebedben?

Lélekben már el is képzelted a gyönyörű új konyhádat, modern fürdőszobádat, netán napelemen gondolkodtál? Vagy Te mit álmodtál meg a otthonfelújítási támogatás kapcsán?  Aztán jött a rideg és fejbekólintó valóság, hogy ezt előre kell kifizetni….Nézzük milyen megoldások vannak arra, ha nem csücsül a bankszámládon 6 millió forint.

Először is tisztázzuk, hogy mi ez a támogatás és miért kell hozzá előre a fent megjelölt összeg.

Nagyon velősen: A legalább egy 25 évesnél fiatalabb gyermeküket nevelő szülők az ingatlanjukra maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak lakásuk felújításának igénybevételére, aminek számos részletszabálya is van.

Ami fejtörést okozza, hogy ez a támogatás utófinanszírozott és előre ki kell fizetni a felújítási munkálatokat. Megnéztem mi van akkor, ha egyeltalán nincs tőkéd, de nem szeretnéd ezt a támogatást kihagyni. 2 megoldás is létezik, most remélem segítek dönteni, hogy melyik a szimpatikusabb.

2 megoldás is létezik

HITEL ÁTMENETILEG:

Az egyik alternatíva, hogy hitelt veszel fel. Ebből inkább a személyi kölcsön javasolt, mert el tudod kerülni a jelzáloghitelhez tartozó járulékos költségeket, amit bankja válogatja, de akár igen magasra is rúghatnak. Pl.  tulajdoni lap, értékbecslés, közjegyző, földhivatali bejegyzés, stb. Illetve itt elég hosszú, akár 1-1,5 hónap is lehet az átfutási idő.

A személyi kölcsönök már most is elég kedvező feltételekkel érhetőek el, de 2021-től bevezetik a fogyasztóbarát kölcsönöket is, amivel még jobb konstrukciók közül tudsz majd választani.

Jelenleg az általam használt független kalkulátor szerint 6 millió forintnak 120 000 Ft körül van  a törlesztője, ha 5 éves futamidőben gondolkodunk. Ezt, ha 1 éven belül előtörleszted, (amit általában a törlesztettet összeg 1%-ért tehető meg= ergo 30 000 Ft-ba fáj), azaz a kapott 3 millió forintot befizeted a hitelbe, akkor a maradék időre már csak havi 37 000 Ft terheli a bankszámládat. Ez azt eredményezi, hogy összességében 3,3 M Ft-ot fogsz visszafizetni a hitel teljes futamideje alatt és így még mindig 2,7 M Ft marad az ajándék pénz az államtól.

STEP BY STEP:

A másik opció az, hogy részleteiben csináltatod meg a munkálatokat! Ahogy összegyűlik valamennyi pénzed, akkor megcsináltatsz belőle valamit. Mi mondjuk 2 évig alakítottuk át a lakásunkat egy újszülött gyerekkel, elég szürreális emlékeim is vannak, de így is megoldható a dolog, sőt utána még jobban fog esni az a 3 millió forint. Vehetsz belőle megint valamit, vagy akár elteheted vésztartaléknak.

Ha ezt választod, akkor a lényeg, hogy 2022. december 31-ig nyújtsd be a támogatási kérelmedet, addigra legyenek készen a tervezett felújítások. Addig gyűjtsd a nevedre szóló számlákat mind az alapanyagról, mind  a munkálatokról és mindenképpen szerződésben rögzítsd a vállalkozóval a munkálatokat.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb