Mindenmás

Napi pakk, hétfő: lehűlés jön Szegedre, ma van a polgári repülés napja

Lehűléssel és esővel köszönt ránk az új hét, Szegeden is jóval hidegebb lesz, mint hétvégén volt. Ma van a polgári repülés napja, és születésnapját ünnepli Tom Waits mellett Robert Kubica autóversenyző is. Kavard meg a kávét, és készülj fel a hétfőre a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Ambrus, Agaton, Amarant, Amaranta, Ambos, Ambró, Ambrózia, Amrita, Ángyán, Ányos, Szabin – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a polgári repülés napja. Az ICAO (International Civil Aviation Organization), a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet Közgyűlése nyilvánította ezt a napot a polgári repülés napjává. Célja, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi polgári repülés fontosságára az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében.
  • 170 éve Keszthelyen megszületett Schwarz Dávid, a kormányozható léghajó feltalálója. Találmányát Zeppelin vette meg.
  • 95 éve világrekordot állított fel a magyar származású sportoló és színész, Johnny Weissmüller 150 yardos (kb 140 m) gyorsúszásban. A rekord 1 perc, 25 másodperc volt.
  • Ma lenne 83 éves Szilágyi István színész (Lópici Gáspár a Keménykalap és krumpliorrban, a Piócás ember az Indul a Bakterházban).
  • 75 éve szabadalmaztatták a mikrohullámú sütőt.
  • 71. születésnapját ünnepli Tom Waits zeneszerző, zenész, színész.
  • 48 éve útjára indult az Apollo–17, az utolsó űrhajó, amelyről Holdraszállást hajtottak végre. Ekkor készült a “Blue Marble” (Kék Üveggolyó) fénykép, ami az első fotó, ami a teljes Földet ábrázolja, és ember fotózta.
  • 36 éves lett Robert Kubica lengyel Formula–1-es versenyző.

ÍGY ÉRKEZIK MEG A LEHŰLÉS SZEGEDRE

A tavaszias Mikulás-hétvégét követően hétfőn esős, borongós időt kapunk az égiektől. A csapadékzóna kelet felé halad, magyarán mondva vasárnap este a Dunántúl nyugati részén fog esni, Szegedre és környékére pedig a legnagyobb valószínűséggel hétfő délutánra fut be az angol időjárás. A délkeleti szél többfelé élénk, főként kezdetben erős lehet. Napközben 4 és 11 fok közé melegszik a levegő.

TESTKAMERÁVAL JÖN A KALAUZ A VONATOKON

Újabb 66 db testkamerát szerzett be a MÁV-Start, melyeket Szeged mellett a Keleti pályaudvarra, Komáromba, Miskolcra, Sátoraljaújhelyre, Füzesabonyba, Záhonyba és Tapolcára telepítettek. Jelenleg 174 ellenőr használja az eszközt, hamarosan további beszerzés jön. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb