Mindenmás

Napi pakk, kedd: napsütéssel folytatódik a hét Szegeden, Kim Basinger és Teri Hatcher szülinap

Jó eséllyel a hét legnaposabb napja jön, ma ünnepli a születésnapját két gyönyörű színésznő, és december 8-án született a Doors alapítója, Jim Morrison is. A Nap már felkelt, készítsd be a kávét, mi pedig ma sem hagyunk létfontosságú infók nélkül!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Mária, Buzád, Buzát, Emő, Emőke, Immakuláta, Küllikki, Mátyás – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 335 éve megszületett Johann Maria Farina német illatszergyártó, a kölnivíz feltalálója.
  • 231 éve született Hild József építész, az egri székesegyház és az esztergomi Bazilika tervezője.
  • 126 éve megszületett Elzie (Crisler) Segar amerikai képregényrajzoló, Popeye megalkotója.
  • 110 éve jött világra Karády Katalin színésznő, a Halálos tavasz és az Egy tál lencse szereplője.
  • 96 éve látta meg a napvilágot Hasznos István olimpiai bajnok vízilabdázó.
  • 90 éve született Maximilian Schell, Oscar-díjas osztrák színész, filmrendező, forgatókönyvíró, műfordító. Ő volt az első német ajkú színész, aki a második világháború után először megkapta az Oscar-díjat.Legismertebb filmjei: Deep Impact, A híd túl messze van, A bíró és a hóhér.
  • Ma lenne 82 éves Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, és József Attila-díjas költő, író, műfordító.
  • 77 éve megszületett Jim Morrison rockzenész, a legendás Doors együttes alapítója. Morrison szövegei a férfiasságról, a halálról és az elmúlásról szóltak és kifejezték a művész zaklatott lelki világát. Élete nagy részét alkohol és kábítószer hatása alatt töltötte, halálának okaként szívszélhűdést állapítottak meg. Mindössze 27 éves volt.
  • 67. születésnapját ünnepli Kim Basinger, Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, a Batman, a Szigorúan bizalmas, és A titkos ajtó szereplője.
  • 65 éve az Európa Tanács elfogadta jelképéül az európai zászlót.
  • 56 éves lett Teri Hatcher amerikai színésznő, a Tango és Cash, a Született feleségek és A holnap markában szereplője.
  • 40 éve New Yorkban lelőtték John Lennont. 1980. december nyolcadikán, hétfő este tizenegy óra körül a New York City-béli Dakota-ház előtt Mark Davis Chapman, 25 éves, zavart agyú fiatalember 38-as kaliberű revolveréből leadott 5 lövéssel ölte meg. A legendás zenész halálának okairól számos teória keletkezett, amelyekről például itt is lehet olvasni.
  • 33 éve Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár fegyverek leszereléséről szóló egyezményt írt alá. A közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek teljes leszereléséről szólt a szerződés. Az aláírásra Washingtonban került sor.
  • 16 éve koncert közben halálos fejlövést kapott Dimebag Darrell, a Pantera és a Damageplan együttes gitárosa. 2004. december 8-án, éjjel, Darrell a Damageplannel koncertezett egy Alrosa Villa nevű klubban Columbusban (Ohio), mikor egy korábbi tengerészgyalogos, Nathan Gale 5 lövést adott le rá, köztük egy fejlövést, ami azonnal megölte.

SOK-SOK NAPSÜTÉST TARTOGAT A KEDD

A hét második napján reggel még felhős lesz az ég, de napközben majd szépen kiderül, és több órás napsütésre és kellemes hőmérsékletre lesz kilátás Szegeden.

IDÉN NEM LESZ SZILVESZTER

Legalábbis ami a szervezett programokat illeti. Egészen január 11-ig maradnak a járványügyi szabályok. Részletek itt:

SZEGED LETT A LEGKLÍMABARÁTABB MEGYEI JOGÚ VÁROS

A Klímabarát Települések Szövetsége hagyományteremtő szándékkal hozta létre a Klímabarát Díjat. A pályázat eredményeit ma ismertette a bizottság, a Megyei jogú városok kategóriában I. helyezést ért el Szeged városa – holtversenyben Kaposvárral.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb