Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: szürkébe öltözik Szeged, VUK szülinap, ma van az emberi jogok napja

Nem lesz túl mosolygós a mai időjárás Szegeden, de ha szerencsénk van, szárazon megússzuk a csütörtököt. Ezen a napon mutatták be a VUK-ot, és ma ünnepeljük az emberi jogok napját. Öltözz melegen, reggelizz bőségesen, és kezdd a mai napot is a Szeged365 legérdekesebb infóival!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Judit, Eulália, Loretta – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van az emberi jogok napja. 1948-ban fogadta el az ENSZ közgyűlése az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot. Ennek emlékére az ENSZ 1950. december 4-i közgyűlése december 10-ét az Emberi Jogok Napjává nyilvánította.
  • 205 éve született Ada Lovelace grófnő, matematikus és író, az első számítógépes program megírója. Születési neve Augusta Ada Byron, ő Lord Byron egyetlen törvényes gyermeke. Főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott. 1842–1843-ban Ada kilenc hónap alatt lefordította Luigi Menabrea olasz matematikus írását Babbage új gépének, az Analytical Engine-nek a tervéről. Jegyzeteket is fűzött a műhöz, részletesen leírta, hogyan lehet Bernoulli-számokat számítani a gép segítségével. Történészek szerint ez a világ legelső számítógépes programja. 
  • 175 éve Robert Thompson angol mérnök szabadalmaztatta az első gumiabroncsot.
  • 119 éve először adtak át Nobel-díjakat.
  • 105 éve elkészült az egymilliomodik Ford autó.
  • Ma lenne 63 éves Michael Clarke Duncan amerikai színész, a Halálsoron, az Armageddon és a Sin City hatalmas termetű sztárja.
  • Idén ünnepelné 77. születésnapját Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó.
  • 60. születésnapját ünnepli Sir Kenneth Charles Branagh Emmy- és háromszoros Európai Filmdíjas ír származású brit színész, filmrendező és forgatókönyvíró, a Sok hűhó semmiért és a Gyilkosság az Orient expresszen sztárja.
  • 39 éve bemutatták a Vuk című egész estés magyar rajzfilmet. Fekete István Vuk című regénye alapján készült. A rendező Dargay Attila.

A SZÜRKE ÖTVEN ÁRNYALATÁRÓL SZÓL A CSÜTÖRTÖKI IDŐJÁRÁS

Kezdjük a rossz hírrel: bár az ország nagy részén kitart még a csapadékos időjárás, Szegeden számottevő esőre nem kell számítani. Az ég azonban leginkább felhős lesz, viszont rövidebb időszakokra a nap is előbújhat majd a megyében.

ADJ VÉRT A SZEGEDI BAMAKÓSOKKAL!

Csütörtökön 10 és 13 óra között a KAM Home Goes 2 Bamako csapata véradás túrájának második állomásához érkezik. Az akcióra Szegeden kerül sor. A rallys fiúk minden szegedit arra biztatnak: vegyenek részt a jótékonysági akción.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb