BUÉK2021Gasztro

Jön a Szeged365 szaloncukor-teszt, Wossala Rozina kedvenceivel megspékelve!

A fahéj, a narancs a bejgli és a friss, ropogós és illatos sütemények illata mellett a szeretet ünnepének egyik alap kelléke a meseszép zöld fenyő, amit évről-évre igyekszünk mindig egyre trendibb és vagányabb díszekkel ünnepivé varázsolni, na de helyet kap-e a szegediek körében rajta a magyarok legegyedibb édessége, a szaloncukor?

EZER FÉLE RECEPT ÉS ÍZ

A szemenként selyem és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos édesség ma már ezerféle receptalappal rendelkezik és ugyanennyi ízben kapható is. A piacok és a bevásárlóközpontok mellett immár a kisboltokban, a cukrászdákban és mindenféle, kézműves finomságot értékesítő üzletben is szert tehetünk rájuk Szegeden. Értéke mára a legtöbb helyen 900 és 4000 forint között mozog.

Ízeiben a zseléstől kezdve, a marcipánoson, madártejesen át, a dióson,  a manduláson, a kekszesen, a bodzáson és a legkülönbözőbb gyümölcsösökön keresztül tényleg nagyon sokfélét különböztethetünk meg. Ezek közül pedig néhányat mi magunk is beszereztünk és természetesen meg is kóstoltunk. A csillogó csomagolásba bújt édességek között persze ott lapult a 2020-as év szaloncukra is, amit ezúttal a  Szegedi Csokifesztiválon is rendszeresen részt vevő, Demeter Chocolate, sós-karamellás finomsága nyert el.

A DÍJ NEM VÉLETLEN

Nos, a díj nem véletlen, ugyanis ez a szaloncukor tényleg nagyon különleges és egyedi ízvilággal rendelkezik. Pont úgy, mint a törökmogyorós vagy a kekszkrémes, amelyek több megyei kistermelőtől futottak be a Gabriella fagyizóba és a Helyi-Ség kisboltba. Mindegyik csodaszép barna bevonat alatt krémes, lágy töltelék lapul, ami akarva-akaratlanul mosolyt csal majd annak az arcára, aki az ünnepi vacsora előtt bekap belőle egyet, kettőt, hármat… A gondos kezek által készített, hazai alapanyagokat tartalmazó cukorkáknak tehát kijelenthetjük: párjuk nincs!

Na de mitől imádjuk a színes, kis cukros nyalánkságokat mi magyarok ennyire? Miért tartjuk még hosszú évszázadokkal később is fontos hagyománynak azt, hogy a szeretet ünnepének idején minél többféle legyen belőlük odahaza? Minderről egy villáminterjúban a Szegeden is igen jártas és közkedvelt séfet, Wossala Rozinát faggattuk telefonon!

Fotó: Wossala Rozina hivatalos Facebook oldala

Magyarország egyik legismertebb szakácsának a cukormentes és magas kakaótartalmú szaloncukrok a kedvencei, ezek közül is leginkább a mogyorósat szereti a legjobban. Az extrém ízesítésű cukorkák kapcsán viszont azt gondolja, hogy a legtöbb közülük mára egy nagyon erős marketing fogásává vált a gasztro világnak.

Fotó: Török Konél – Szeged365.hu

„Lássuk be, hogy a bevitt cukor alapjáraton képes olyan hormonok termelésére, amelyek boldogságot okoznak, így aztán nem véletlen, hogy örömmel fogyasztunk mindenféle édességet. Nincs ez másként a ma már tényleg mindenféle extrém ízben kapható szaloncukrokkal sem. Nyilván az, hogy ezek ízvilágukban ennyire széleskörűen megtalálhatók a piacon, részben egy fajta marketing fogás, részben pedig egy fajta elvárás, hiszen a gasztro világ napról-napra bővül, változik és fejlődik, pont úgy, mint az emberek igénye. A fogyasztók vágynak az új dolgokra, így aztán az édességek skálája is úgy bővül, ahogyan ezek alakulnak. Minden szakmának megvan a maga piramisa. Ahhoz, hogy ez a piramis egyre szélesebb legyen, szükség van előrelátható dolgokra. Ilyenek például a Michelin-csillagos éttermek, vagy épp ezek a nagyon egyedi szaloncukrok, amelyek húzzák előre az iparágat, vagyis nem csak az élmény miatt van szükség rájuk!”

AMIT MI IMÁDTUNK

A törökmogyorós-nugátos, a kekszkrémes, a sós-karamellás, a trüffel, a speculoos krémmel töltött és az alkohollal megspékelt finomságok voltak. A gyümölcsöseket és a marcipánosakat ezúttal nem preferáltuk.

Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb