Gasztro

Kisütöttük a Szeged365.hu első bejglijét – jöhet a recept?

Amikor azt mondjuk karácsony, többnyire mindenkinek valami különleges, valami jó és egészen szívmelengető jut eszébe: színek, csillogás, béke, sok-sok rokon, egy csomó finomság és egy tömérdek sütemény, amelyek illata már az adventi időszak kezdetén elkezd cikázni az otthonokban. Ilyen a kókuszkocka, a hókifli, a zserbó na meg a bejgli. A mákkal és dióval töltött, tradicionális magyar édesség titkát ezúttal Szeged egyik legkiválóbb sütödéjében, a REÖK Kézműves Cukrászban kutattuk.

Noémi és Robi kétségkívül Szeged két legklasszabb cukrásza. Kedvességüknek és türelmüknek köszönhetően elkészülhetett a Szeged365.hu első, mutatós kis bejglije, amiért a szerkesztőség tagjai odavoltak. A REÖK Kézműves Cukrászda munkatársai szerint a magyar sütemény titka az elkészítési folyamatban rejlik. Minden, apró kis részlet fontos és számít. A hozzávalók, a tészta állaga, a töltelékek milyensége, hogy miként tekerjük fel, hogy mennyit pihen, hogy milyen módon kenjük le, mind-mind szükségesek ahhoz, hogy a végeredmény egy aranybarna, roppanós kedvenc lehessen az ünnepi időszakban. Na de, ha már hozzávalók… Először is, nagyon fontos, hogy az alapanyagok minőségi alapanyagok legyenek. Másodszor pedig, tudni kell, hogy melyiket, hogyan, milyen módon használjuk fel.

A TÉSZTÁHOZ KELL:

  • élesztő
  • tojás
  • liszt
  • vaj
  • tej
Fotó: Török Kornél – Szeged365.hu

A TÖLTELÉKHEZ HASZNÁLJUNK:

Mákot és/vagy diót, amit tejjel, cukorral, mézzel, vaníliás cukorral, citrom és/vagy narancslével dolgozunk össze. (a népi hiedelem szerint egyébként a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz, sőt a szentestén fogyasztott mák boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít… hölgyeim?!)

AZ ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:

Az elkészítési idő nagyjából egy óra, ebből a sütés 180 fokon olyan 13-15 percet vesz igénybe.

Noémi és Robi régóta űzi a mesterséget, szerintük nem szabad elfelejtenünk, hogy a kézműves ételeknek és süteményeknek nem feltétlenül az a célja, hogy mindig ugyanolyan tökéletesen nézzenek ki. Sokkal lényegesebb, hogy élmény és öröm legyen azok elfogyasztása.

Mindenkinek jó hangulatú, boldog készülődést, sütés-főzést kívánunk!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb