Blog

Van pofám kérni. Még ilyenkor, a legneccesebb helyzetben is…

Tudom, nem volt egyszerű a 2020-as év, sőt, az év vége talán még húzósabb, mint a mögöttünk kullogó hónapok, de nekem még ilyenkor is van pofám kérni Tőled valamit. Sőt, nem is csak úgy szimplán, egyetlen dolgot, hanem rögtön hármat. Tripla adventi kérés következik, amelyektől talán egy kicsit jobb lesz a szegedi kisvállalkozóknak és rajtuk keresztül a náluk dolgozó szegedieknek is.

A dolog mocsok egyszerű.

Van még 11 nap Karácsonyig, jönnek az ünnepi nagybevásárlás plusz ajándék-kergetés napjai. Hogy az erre szánt pénzed hová viszed, csakis rajtad múlik, beguríthatod valamelyik hipermarket kasszájába és bizony odaadhatod valamelyik helyi termelőnek, kereskedőnek, vendéglátósnak is. Egy apró döntés, amely nagyjából ugyanannyi vesződséggel és anyagi ráfordítással jár, viszont a második esetben a Tiéd lesz a büszke érzés: tettél valamit a szegediekért. Sőt, tovább megyek: lehet, hogy épp a szomszédod, a kedvenc hentesed vagy a sarki pékségben dolgozó mosolygós csajszi állását, egzisztenciáját és jövőjét mented meg vele.

Szóval, a kérések, melyekhez még ilyenkor is van pofám:

  1. Ha pizzát vagy egyéb ételt rendelsz, hívd fel valamelyik szegedi éttermet a multik helyett. Amióta bezáratták a vendéglátóhelyeket, gyakorlatilag 10-ből 10 a virtuális térben próbál most túlélni, a pincérekből futárokat képeztek, a fiúk-lányok munkája szinte minden esetben azon múlik, hogy van-e elég rendelésük, kiszállításuk. Gyakorlatilag semmiféle különbség nincs egy helyi vállalkozás vagy egy multi burgere, pizzája között árfekvés terén, ergo semmit sem vesztesz vele, ha a szegedit választod.
  2. Ha karácsonyi ajándékra vadászol, a multik tömegtermékei helyett válaszd a helyi kézművesek cókmókjait. Csak egy picivel drágábbak, de sokkal egyedibbek, ezek aztán tényleg szívvel-lélekkel készített portékák. Bár karácsonyi vásárt tartani tilos, ideiglenes vagy állandó adventi mini-piacok azért vannak Szegeden, az ÁRKÁD -1 szintjén és a Mars Téri Piacon non-stop megtalálod a helyi kézműveseket, a Felső-Tisza parti Bárkán és a Szeged Plaza Bödön Piacán pedig hétvégenként tudsz vadászni. Ha kíváncsi vagy rá, mekkora anyagi slamasztikában vannak az idei év korlátozásai miatt, olvasd el EZT a cikkünket.
  3. Ha már az ünnepi sütés-főzésre készülsz, a hipermarketek Spanyolországból és még a franc se tudja honnan ide hurcolt zöldségei-gyümölcsei helyett vedd a fáradtságot és menj ki a Mars Téri Piacra vagy ugorj el bármelyik sarki zöldségeshez, henteshez és vegyél szegedi és Szeged környéki őstermelőktől paradicsomot, hagymát, almát, hústerméket, meg úgy általában bármit, amire szükséged van. Hidd el, sokkal jobb érzés lesz Kati néni paprikájából sütni-főzni, mint Santos néniéből (semmi bajunk az utóbbival, biztos aranyos ő is, de mi, szegediek, a ramaty gazdasági helyzetben segítsük a spanyol helyett a másik szegedit).

Ennyi az egész.

Vagyunk 163.000 – en ebben a meseszép, szeretni való városban. Tegyük fel, hogy ebből – figyelembe véve az aktív korúak arányát és a KSH legutóbbi időszakra kiadott foglalkoztatási rátáját – van 80-90.000 ember, akinek van fizetése. Ha ezeknek az embereknek csak a harmada elkölt 20.000 Ft-ot Karácsony előtt szegedi őstermelőknél, vállalkozóknál (tekintve azt, hogy mennyiből jön ki egy ünnepi nagybevásárlás, az összeget nem érezzük science fiction számnak), az már rögtön 600 millió forintos tételt jelent. Természetesen szétosztva, de akkor is.

Nekünk, szegedieknek egy minimális odafigyelés – egy tucatnyi helyi kisvállalkozónak, őstermelőnek és az alkalmazottaiknak viszont lehet, hogy a túlélés záloga.

Köszi.

Kisházi Sándor 

főszerkesztő

Szeged365 – szegedi, független, igazi!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb