Közélet

Operatív törzs: a Pfizer vakcinája kaphatja meg elsőként az európai engedélyt, a lakosság tömeges oltása 2021-ben kezdődhet meg

A Pfizer vakcinája kaphatja meg elsőként az európai engedélyt, a lakosság tömeges oltása 2021-ben kezdődhet meg, számolt be róla Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, az operatív törzs mai online ülésén.

AZ IDŐSÁV UGYAN MEGSZŰNT, DE A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK BETARTÁSA MOST IS ELENGEDHETETLEN

Galgóczi Ágnes arra is emlékeztetett, hogy az idősekre vonatkozó vásárlási idősávot a kormány szombattól felfüggesztette, de továbbra is mindenkit arra kért, hogy a járványügyi intézkedéseket, higiénés rendszabályokat tartsa be.

Az osztályvezető ismertette a legfrissebb koronavírussal kapcsolatos adatokat is, miszerint hétfőre 3470 újabb fertőzöttet regisztráltak. Kórházban 7667 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 605-en vannak lélegeztetőgépen. Meghalt 165, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7130 főre emelkedett.

FOLYTATÓDNAK A CÉLZOTT TESZTELÉSEK

György István, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, két héten át folyt a tesztelés az oktatási és szociális intézményekben. A harmadik héten a közigazgatásban az ügyfelekkel találkozó dolgozókat tesztelték ingyenesen és önkéntesen, összesen 429 682 tesztet végeztek el. “A harmadik héten 62 213 mintavételnél 1,97 százalék volt a pozitív tesztek aránya a közigazgatásban, az egészségügyben 24 693 mintavételből 1,99 százalékos pozitivitást mutatott az eredmény” – tudhattuk meg György Istvántól.

EGY CSEMEGEÜZLETET 5 NAPRA BEZÁRTAK A HÉTVÉGÉN, MERT NEM TARTOTTÁK BE A MASZKVISELÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy az elmúlt hétvégén a maszkviselési szabályok megszegése miatt 726 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 618 esetben léptek fel. Üzletekben 74 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 34 emberrel szemben kellett intézkedni.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Az alezredes arról is beszámolt, hogy vasárnap egy csemegeüzlet raktárában többen nem viseltek maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki, valamint öt napra bezáratták a boltot. Részletezte, hogy a hétvégén 1083 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt, az összes eddigi eset 12 782. A tranzitszabályokról az alezredes ismertette: 250 rendőri intézkedés történt, 67 787 esetben pedig hatósági házi karantént ellenőriztek, 17 789 újabb karantént rendeltek el, és összesen 43 966 zárlat van hatályban jelenleg.

Forrás: index.hu/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb