Közélet

Orbán Viktor szerint lehet, hogy egy este beleférhet karácsonykor

Magyarország miniszterelnöke jó szokásához híven a mai napot is a Kossuth Rádióban kezdte, miután egyeztetett reggel hatkor az Operatív törzs tagjaival. A hét legfrissebb és legfontosabb tudnivalóit a kormányfő a Jó reggelt Magyarország! című műsorban összegezte. Elmondta, idén kiskarácsonyra számíthatunk, és nehéz döntés előtt állnak az Operatív törzzsel, de a miniszterelnök szerint, lehet, egy este bele fog férni karácsonykor.

IDÉN KISKARÁCSONYRA KELL SZÁMÍTANI, DE LEHET TEHETNEK NÉMI ENGEDMÉNYEKET

Orbán Viktor közölte, hogy idén kiskarácsony lesz. Most le kell mondani az egészségünk érdekében a rokonlátogatásokról. Talán húsvétkor, vagy a következő karácsonykor térhetünk vissza a korábbi évekhez. December 21-én döntenek majd a szenteste szabályozásáról, de a miniszterelnök szerint, lehet egy estére tehetnek némi engedményeket, és lehet, hogy a 10 fős családoknál nem számítják majd bele a 14 évnél fiatalabbakat azért, hogy többen is tudjanak együtt ünnepelni.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK OLTÁSA MÉG IDÉN ELKEZDŐDHET

December 21-én születhet döntés a Pfizer európai engedélyezéséről, így az egészségügyi dolgozók oltása még idén elkezdődhet.A kormány más gyártókkal is leszerződött, eddig összesen 17,5 millió vakcinát foglalt le. 

DECEMBER 27-TŐL 35 EZER EMBER SZÁMÁRA ÉRKEZHET VAKCINA

Senki ne tervezzen síelést, a határok továbbra is zárva maradnak. Orbán Viktor közölte, hogy december 27-étől 35 ezer ember számára érkezhet vakcina. Elsőként az egészségügyi dolgozók körében oltunk majd – tette hozzá. Ingyenes és önkéntes lesz az oltás. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy a regisztrációnak lesz jelentősége, mert ha tömegesen lesz itt oltás, akkor aszerint oltanak majd. Most is képesek lennénk egy-két nap alatt átoltani mindenkit, minden rendelkezésre áll. A vakcina hiányzik egyelőre – tette hozzá.

FOLYAMATOS HARC ZAJLIK AZ UNIÓBAN

Már hónapok óta zajlottak a tárgyalások a német elnökséggel a költségvetési kérdésekről és az Európai Parlament lépéseiről. Szólt arról is, hogy az EP régóta szeretné átvenni a hatalmat az Európa Tanácstól. Ez volt az egésznek az európai dimenziója. A fő cél az volt, hogy a politikai kérdéseket válasszák el a költségvetési kérdésekkel. Orbán Viktor köszönetet mondott a lengyeleknek, akik nélkül nem biztos, hogy sikerült volna elérnie a mostani eredményt. Orbán szerint az EP az egész unió irányítását szerette volna átvenni. Az EP szerint Brüsszel az unió központja, míg a kormányfők szerint a nemzeti fővárosokban van az EU vezetése. Az unió fejlődését az állam és kormányfők fejezik ki, és ez ellen zajlik a folyamatos küzdelem.

ÚJ GAZDASÁGVÉDELMI TERVEK JÖNNEK JANUÁRTÓL

A kormányfő arról is beszélt, hogy hamarosan újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelent be január 1-től. A jövő nem gazdasági természetű kérdéseiben a véleménykülönbségek fennmaradtak – mondta a kormányfő. Bőven lesznek még viták a jövőben, így a migráció területén. 34 millió bevándorlónak akarnak lakást és segélyt adni – mondta Orbán.

A FÁRADTSÁG MOST A LEGNAGYOBB PROBLÉMA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

A fáradság most a legnagyobb probléma – mondta a kormányfő. Le a kalappal az orvosok, ápolók és kórházvezetők előtt. A helyzet nem romlik, mi jól felkészültünk a második hullámra, az egészségügyi rendszer el tudja látni a betegeket – tette hozzá. 

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb