Közélet

December 27-én kezdetét veheti az oltás Európában

Az Európai Unió tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.Az uniós bizottság elnöke, aki korábban a beoltás összehangolt, ugyanazon a napon kezdődő tagállami megkezdését szorgalmazta, Twitteren közzétett üzenetében azt közölte: a vakcináció uniószerte december 27-én, 28-án és 29-én megkezdődik.

“Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat” – jelentette ki von der Leyen. Az uniós bizottság elnöke nemrégiben arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében.

Fotó: MTI

Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság oltóanyaggyártókkal kötött szerződései elégségesek ahhoz, hogy több dózis álljon rendelkezésre, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető – közölte.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén azt közölte, az Európai Unió akár már december 23-án jóváhagyhatja az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának európai alkalmazását.

“Amennyiben az ügynökség a jóváhagyását adja, az Európai Bizottság készen áll arra, hogy gyorsított, kétnapos eljárás keretében rábólintson a végleges engedélyezésre. Ez lesz az EU karácsonyi ajándéka az európaiaknak” – fogalmazott.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozás keretében fog döntést hozni az oltóanyag forgalomba hozatalával kapcsolatban. Az előírások szerint az EMA ajánlást tesz a gyógyszerek és oltóanyagok jóváhagyására, a végső döntést azonban az Európai Bizottság hozza meg a tagországok kormányaival folytatott konzultáció után.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb