BlogBUÉK2021Kikapcs

Szeged365 Cinema EXTRA: kedvenc karácsonyi filmjeink

December 24-e a nap, amikor a csapból is karácsonyi filmek csöpögnek, a legtöbbről pedig mindannyiunknak van egy-egy pozitív vagy régi élményünk. Mi most összeszedtük a szerkesztőség kedvenc filmjeit, és azt is elmondjuk, miért szeretjük őket annyira. Figyelem, szigorúan szubjektív rangsor következik!

BARTÓK ZSÓFI ÉS AZ ÖT LEGENDA

Nem egy tipikus karácsonyi film és nem is film, hanem animáció, de Zsófi szerint az Öt legenda alkotói annyira eltalálták Dér Jankó történetét, hogy bármikor szívesen ül a képernyő elé, és akár egymás után is képes lenne megnézni milliószor.

“Az animációs film jó példája annak, hogy közösen összefogva és főleg az ünnepek közeledtével még fontosabb, hogy érezzük, ha szeretnénk, akkor minden lehetséges, amit csak szeretnénk. Nincs is jobb Karácsonykor, mint a télapó, a húsvéti nyuszi, az álommanó és Dér Jankó kalandjait nézni egy jó nagy bögre forró csokival.” – vallja Zsófi.

TIMI SZERET MEGHATÓDNI

Az érzelmek embere szerkesztő kollégánk, Fülöp Timi, akinek kedvenc karácsonyi filmje Sandra Bullock főszereplésével az Aludj csak, én álmodom.

“Szeretem azt hinni, hogy a Karácsony a csodák időszaka, amikor minden megtörténhet, még az is, amit elképzelhetetlennek gondoltunk. Ezért jólesik ilyenkor szívet melengettető, igazi ünnepi hangulatú filmeket nézni, mint amilyen Sandra Bullock főszereplésével az Aludj csak, én álmodom című film.” – összegezte Timi.

Maga a film nem egy mai darab, sőt, Timi pedig már rongyosra nézte az elmúlt években. Megható a filmben a mindent legyőző szerelem varázslata, a boldogság keresése és megtalálása, a család fontossága, akik mindig ott állnak melletted, szeretnek és segítenek bármi legyen a probléma.

“Benne van a megbocsájtás, az újrakezdés lehetősége. Számomra ezektől az értékektől lesz szép, és újranézős nagy kedvenc ez a film.” – ecsetelte a film erényeit Timi.

TAMI A ROSSZ ANYÁK KARÁCSONYÁRA ESKÜSZIK

Pósa Tamara az a kollégánk, akinek nincs kedvenc karácsonyi filmje, ő ugyanis abban hisz, hogy az ünnepi időszakban, amikor jó esetben van egy kis időnk lelassítani és a családunk meg a rokonaink és barátaink mellett önmagunkkal foglalkozni, akkor a legszórakoztatóbb perceket a spontán pillanatok hozzák meg. Ilyenek a tévé előtt elbambulós, jó filmekre akadós, ott ragadós momentumok, amikből aztán élmény lesz.

“A Rossz anyák karácsonyában pedig a humortól kezdve, a szerelmen át, a kézzelfogható valóságig minden benne van, ami a karácsonyi ünnepeket jellemzi. Az alkotást egyébként először a szegedi moziban láttam, majd többször beleszaladtam egy-egy tévécsatornán is és minden esetben ugyanolyan mosolygósan néztem végig, mint az első alkalommal.” – mondta el Tami.

A CSALÁDI FILMEK VISZIK A PRÍMET EDINÁNÁL

Szerkesztőségünk összetartó ereje, irodavezetőnk Vass Edina, aki nem mulaszt el egyetlen évet sem Kevin nélkül. “Mire kezdtem volna megunni a Reszkessetek betörőket, addigra a gyerekeim léptek abba a korba, hogy érdekelje őket, így jó pár éve velünk van már Kevin” – mondta Edina.

Másik kedvence egyenesen a gyerekkorból datálódik: a Csoda New Yorkban című történetből ma is elkíséri Edinát az a mondat, amivel bebizonyosodott, hogy a Mikulás igenis létezik: “Istenben bízunk”. “Mert mindegy ki mit gondol, ha hiszel benne, akkor az létezik, és minden lehetséges” – osztotta meg velünk érzéseit Edina, akinek legújabb kedvence a Karácsonyra összezárva, amire az HBO GO-n a gyerekekkel együtt akadtak rá, és ma már lassan kívülről fújják a legjobb egysorosokat.

MI A HELYZET FŐSZERKESZTŐNKKEL?

Sanyinál természetesen a Reszkessetek betörők a favorit, amit a szerkesztőségi meetingeken azzal támasztott alá, hogy több alkalommal is a film pólóját viselte magán. Szigorúan csak az első két rész jöhet szóba, a többi, Macaulay Culkin nélküli epizód megtekintése nála legalább akkora emberiség ellenes bűntett, mint tésztát tenni a halászlébe vagy kólát önteni a vörösborhoz.

“Rendes ember ilyet, főleg karácsony szent ünnepén nem csinál… :) Komolyra fordítva a szót, mielőtt nem voltam családos ember, el sem tudtam volna képzelni, hogy Jégvarázst vagy Polár Expresszt nézzek, erre mi történt velem? Imádom őket. Ez van, Family Guy vagyok és imádom.” – osztotta meg velünk pálfordulását Kisházi Sándor főszerkesztő, bár szerintünk nem akkora a pocakja, mint Peter Griffinnek.

Sándornak saját elmesélése szerint valahogy kimaradt a gyerekkorából (pedig a 80-as, 90-es években nőtt fel), de a felesége nagyon durván lefertőzte a Grieswald – család dolgaival, így a Karácsonyi Vakáció nélkül nincs téli hétvége feléjük.

“Eddie, imádlak, egy állat vagy. Egy tipp: ha már úgyis a Netflixen töltitek az ünnepeket (azért remélem nem teljesen), a Karácsonyi Krónikák című Kurt Russel – Goldie Hawn filmet iktassátok be a menetrendbe, nálunk egy csapásra családi kedvenc lett.” – folytatta az elemzést Sándor.

És m történik, miután a gyerekek elaludtak? A Kisházi családban jöhet az ezerszer végignézett Stranger Things és a mindent überelő Cobra Kai.

A TRILÓGIÁK IDŐSZAKA EZ KISS BALÁZSNÁL

Kiss Balázs értékesítési vezető jobbnál jobb trilógiáknak szenteli az ünnepek időszakát, sajnos csak ilyenkor jut idő nagyobb ívű filmeposzok megnézésére, de természetesen az örök klasszikussá avanzsált Reszkessetek betörők! sem marad ki. A Gyűrűk Ura és a Keresztapa mellett a Holiday is lepörög, hogy egész biztosan békésen teljenek ezek az esték is, de a teheti, egy könyvet is előkap, most épp a Nincs több pezsgő című, Churchillről szóló szerzeményt vette kezébe.

FOTÓSUNK SEM VETI MEG A JÓ FILMEKET

“Segítsen Obi-Wan Kenobi. Ön az utolsó reményünk.” A hardcore Star Wars-fanok már most irtuális pacsikat osztogatnak Török Kornélnak, akinek a kedvenc karácsonyi mozija nem egy tipikus ünnepi film, hanem a Star Wars.

“Nagyjából másodikos lehettem, amikor először láttam téli szünetben az eredeti trilógiát (Szerencsére nem a Holiday Special-t), ami első látásra szerelem volt, és az évek során ez csak mélyült és bővült az új epizódoknak hála. Szakítva a hagyományokkal (május 4.) én az ünnepek alatt nézem meg minden évben az SW filmeket” – avatott be a részletekbe Kornél.

NÁLAM PEDIG A DIE HARD A NYERŐ

Jó persze, minden karácsonykor belefutunk a Reszkessetek betörőkbe és/vagy a Karácsonyi vakációba, esetleg a Szomszéd nője… filmekbe. Imádom a Bunyó Karácsonyigot, de az abszolút téli ünnepi film a Die Hard. Az akcióopusz egyszerre mutatja meg azt, hogy egy mindössze toronyházba sűrített cselekmény mennyi izgalmat és még jobb beszólást tud rejtegetni, ha vérprofik dolgoznak rajta. nem igazi karácsonyi film, de egyike a legnagyobbaknak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb