BUÉK2021Szegedi Arcok

Herczeg Tamás: az évnek ez olyan időszaka, ahol múlt, jövő és jelen a generációkon át találkozik

A karácsonyi ünnep minden családban egy kicsit más, egy kicsit egyedi és a személyes dolgok teszik igazán meghitté, de van, ami közös minden háznál, ilyenkor a legfontosabb a család közelsége, az együtt töltött idő, és az egymás iránti szeretetünk kifejezése. Ezt az örömteli ünnepi időszakot Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója is nagyon szereti, hiszen együtt lesz az egész család: a feleségével, két gyermekével, és a nagyszülőkkel közösen töltik el a karácsony ünnepét. Az igazgató számára azért is nagyon fontos ez az időszak, mert véleménye szerint ez az egyetlen olyan ünnep az évben, amikor leginkább összekapcsolódik múlt, jelen és jövő a különböző generációk találkozásában.

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

„Számomra nagyon érdekes, ugyanakkor nagyon széppé is teszi az ünnepet az, hogy az ember így 50 év körül abban a szerencsés helyzetben van, hogy míg együtt karácsonyozik a gyermekeivel, addig a szülei is itt vannak, és részesei a közös ünneplésnek. Ebben a korban elevenen él bennünk a saját gyermekkori karácsonyaink emléke. Amikor így összejön a család, azontúl, hogy együtt vagyunk, az ünnep szükségszerűen előhozza az emlékeket is, felidézzük azokat a szeretteinket, akik már nem lehetnek velünk, ezért, azt hiszem, ez az évnek az egyetlen olyan időszaka, amikor a legnagyobb perspektívában, dimenzióban együtt lehet a család, és múlt, jelen, jövő összekapcsolódik a különböző generációk találkozásában” – mesélte el Herczeg Tamás, akitől azt is megtudhattuk, hogy családi körben, feleségével az ő szüleivel, két gyermekével és az édesanyjával együtt fogják tölteni a karácsonyt. Az ünnepi asztalról pedig nem hiányozhat a mákos guba az igazgató nagy személyes kedvence.

„2012 – ben az első kislányunk karácsony előtt pár nappal született, a legszebb momentum azóta az ünnepben az ő születésnapja, az ő megérkezése. Pontosan december 24-ére értek haza a kórházból, úgyhogy, ez nagyon emlékezetessé teszi azóta az ünnepet” – árulta el az igazgató, aki amennyire teheti ebben az időszakban a családjával való együttlétre, a pihenésre szeretne koncentrálni, és ha jut rá idő, olvasni. Elmesélte, a családjukban már hagyomány, hogy az adventi időszakban valamilyen közös kreatív programot csinálnak közösen a gyerekekkel, mint az adventi naptár, vagy gyertyakészítés, de legutóbb például egy madáretetőt fabrikált közösen a család.

Természetesen az ünneplésből nem maradhat ki a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Reök kis csapata sem. „Ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy egy pillanatra megálljunk és visszatekintsünk az együtt eltöltött évre. A jelenlegi helyzetben nehezebb összejönni, de éppen most szervezzük, hogy egy év végi karácsonyi Zoom-os találkozót összehozzunk, vicces lesz, mert egy épületben, egymás melletti szobákban leszünk, de idén ez a legpraktikusabb módja a közös ünneplésnek.”

Fotó: Török Kornél, szeged365.hu

Herczeg Tamás üzenete a Szeged365.hu Olvasóinak:

„Sok erőt kívánok az Olvasóknak ebben a nehéz időszakban. A legfontosabb, hogy mindenki tartson ki, amíg megjön a vakcina, és túl leszünk, győzedelmeskedünk ezen a nagyon – nagyon nehéz helyzeten. Mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy éljük meg ezt a karácsonyt minél jobban, amennyire csak lehetővé teszik a körülmények. Mi is a nagyszülők miatt maszkot fogunk viselni, külön étkezünk, de a lényeg, hogy együtt leszünk.”

Fotók: Török Kornél, szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb