Mindenmás

Napi pakk, péntek: mától lehűlés veszi kezdetét Szegeden, ma van Karácsony első napja

Igazi télies időjárással köszönt be Szegedre Karácsony első napja, így nem árt melegen öltözködni. Ez az a nap, amikor megszületett a Casablanca rendezője és a főszereplője is, no meg a Sweet dreams előadója. Főzz egy meleg teát, és fogyaszd el a reggel legfontosabb hírei mellé!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Anasztáz, Anasztázia, Eugénia, Génia, Kabos, Karácson, Nasztázia, Nerella, Nerina, Nikodémusz, Noel, Nyeste, Zseni – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 2020 éve ezen a napon megszületett Jézus Krisztus.
  • Ez volt a középkori évkezdet napja. Az év nem január elsejével, hanem – “a mi Urunk, Jézus Krisztus születése napjával” – december 25-én kezdődött a középkori időszámítás szerint.
  • 1020 éve István magyar fejedelem királlyá koronáztatta magát a II. Szilveszter pápától kapott apostoli koronával.
  • 378 éve született Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász. A gravitáció, a tömegvonzás, a mechanikai alaptörvények felismerője, filozófus és alkimista, a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa. Korszakalkotó műve a Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapelvei, 1687), melyben leírja az egyetemes tömegvonzás törvényét valamint megalapozta a klasszikus mechanika tudományát.
  • 202 éve Franz Xaver Gruber német zeneszerző bemutatta a “Csendes éj” kezdetű karácsonyi dalt. A szöveget Joseph Mohr írta Lungauben 1816-ban, eredetileg költeménynek szánva. A zenét Gruber 1818-ban szerezte és ebben az évben volt az ősbemutató is a Salzburg melletti Oberndorf St. Nikolaus templomában.
  • 134 éve született Kertész Mihály (Michael Curtiz) magyar származású amerikai filmrendez, a Casablanca, a Hét tenger ördöge, és a Robin Hood direktora.
  • 121 éve látta meg a napvilágot Humphrey Bogart amerikai filmszínész, a Casablanca, A máltai sólyom, Afrika királynője, A Sierra Madre kincse legendás főszereplője. A Bogart által alakított hősöket a keménység és az érzékenység keveredése jellemezte, kissé a társadalmi konvenciókon kívül állóak, de sajátos módon becsületesek és gyengédek is. 1951-ben Oscar-díjat kapott az “Afrika királynője” című filmben nyújtott alakításáért, amelyben partnernője Katherine Hepburn volt.
  • 66 éve Aberdeen-ben (Skócia) megszületett Annie Lennox énekesnő, a Eurythmics együttes tagja, a Sweet dreams és a Why előadója.

MÁTÓL LEHŰLÉS VESZI KEZDETÉT SZEGEDEN

Marad a csapadékos időjárás pénteken is, de jóval hidegebb lesz, mint ahogy az elmúlt napokban megszokhattuk. 5 fok fölé nem igazán fog emelkedni a hőmérséklet és a szél is erős lesz. Nem épp ilyet vártunk…

Pénteken erős hidegfront érkezik Szegedre, a szél északnyugatira fordul, felerősödik, de mi még mindig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Dunántúllal szemben legalább viharos lökésekre nem kell számítani. Reggeltől eshet az eső, később csak északkeleten lehet egy-egy zápor, délen gyenge eső. Reggel 1-2, délután 5-6 fok valószínű.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb