Közélet

Megjöttek az első orosz vakcinák, 6000 ampullányi hatóanyag érkezett

Az elmúlt percekben 6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra – adta hírül hétfő délután 5-kor Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy röpke Facebook videóban. Mint írta, a szállítókamion Tornyosnémetinél lépte át a szlovák-magyar határt, ahonnan rendőri kísérettel a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik a szállítmányt, ahol a magyar szakembereknek újabb lehetősége nyílik arra, hogy döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról.

Szijjártó Péter közölte: a korábbi megállapodás alapján folytatódik Oroszország és Magyarország között a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos együttműködés.
Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat – ismertette. A tárcavezető hozzátette: Magyarország a világ összes, sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésénél ott van, mindent megtesz, hogy “akár Nyugaton, akár Keleten” hoznak létre hatékony oltóanyagot, azt – a magyar szakemberek döntése alapján – a leggyorsabban Magyarországra hozzák.

KORÁBBAN ÍRTUK A TÉMÁBAN

A mostani, 6.000 ampullányi, Oroszországban gyártott oltóanyag mintája még november 19-én érkezett meg hazánkba:

A Pfizer-BioNTech vakcina szombaton jött meg, az első szállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatták el: hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd még aznap az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. Sajnos Szegedre még nem érkezett, bízunk benne, hamarosan ennek is eljön az ideje.

Forrás: Szíjjártó Péter Facebook, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb