BlogBUÉK2021

Szeged 365 szilveszteri kisokos: most akkor lehet tűzijátékozni vagy sem?

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a szilveszteri tűzijáték-szabályok labirintusában. A december közepén megejtett kormányzati bejelentés és a Maygar Közlönyben kijött infók itt-ott ellent mondanak egymással, a kérdések pedig csak úgy záporoznak felénk Tőletek, a Szeged365 olvasóitól. Kibogoztuk a szálakat, íme a durrogtatás szabályai szilveszterre, szegedieknek.

VOLT EGY KIS KAVARODÁS DIRR-DURR-ÜGYBEN

Ezt aztán sikerült rendesen megkavarni. December közepén a Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentette, hogy a csoportosulások elkerülése érdekében a betiltják a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását, viszont a rá pár napra megjelent Magyar Közlöny már másképp fogalmaz, csak közterületen lesz tilos a durrogtatás, magánterületen nem.

A kormányzati közlemény december 16-án futott be, ennek lényege:

  • tilos a pirotechnikai eszközök árusítása,
  • akárcsak azok felhasználása,
  • ha bármelyik fenti előírást megszeged, 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követsz el. 

Eddig tiszta sor volt a dolog, a meglepetés két nappal később, a Magyar Közlöny megjelenésekor jött, itt már volt némi zavar az erőben. Fontos megjegyezni, hogy az itt megjelenő tételek egyenlőek Magyarország hivatalosan betartandó törvényeivel, gyakran felülírva az itt-ott (mostanában gyakran Facebook live-ban) bejelentett dolgokat, szóval, MTI közlemények, sajtótájékoztatók, social media videók ide vagy oda, a közlöny a mérvadó.

A Magyar Közlöny vonatkozó száma szerint csakis közterületen lesz tilos a tűzijátékozás, magánterületen nem, vagyis kertben, erkélyről a törvény szerint lehet durrogtatni. A rendőrség megkeresésünkre azt közölte, csak a konténeres, szezonális árusítás tilos, üzletekben továbbra is meg lehet vásárolni az eszközöket.

EZEKET A SZABÁLYOKAT TARTSD BE SZEGEDEN

Alap, hogy a petárdázás tilos, akkor is, ha nincs “extra” szabályozás. Annak kapcsán, hogy a magán úton szervezett tűzijátékozás okos ötlet-e, most nem szeretnénk véleményt mondani, mindössze arra kérünk, hogy – ha már úgy döntesz, durrogtatsz – tedd úgy, hogy A.: ügyelj önmagad és családtagjaid, barátaid testi épségére, B.: ne menj a szomszédaid és háziállataik idegeire, C.: tartsd be a szabályokat.

VÁSÁRLÁS

Pirotechnikai kellékek csakis december 28. és 31. között vásárolhatók, felhasználni azokat pedig csak december 31-én este hat órától január 1. reggel hat óráig lehet. A tűzijátékot árusítók száma jóval kevesebb az idén, a Magyar Közlönyben megjelent szabályozás megtiltja a mobil konténerből vásárlást, csakis az erre szakosodott áruházakból lehet beszerezni a durrogtatni valót.

FELHASZNÁLÁS

Ami a legfontosabb változás, hogy közterületen szigorúan tilos tűzijátékozni az idén. Magánterületen viszont lehet, tehát udvarból, kertből, teraszból, panel lakás erkélyéről mehet a dolog, viszont időkorlát az idén is van: csakis december 31-én este hat órától január 1. reggel hat óráig lehet “lövöldözni.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb