Közélet

Földrengést lehetett érezni Szegeden és az ország több pontján (frissítve)

Azt hittük, 2020 már nem lehet szürreálisabb, pedig úgy tűnik, nagyon is: az olvasóink százával érkező információi alapján egy kisebb földrengés történt kedd délben Szegeden és Magyarország több településén is. Frissítve: megvan az ok, az MTI szerint újabb, 6.3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot, sérültek is lehetnek. Az epicentrum Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ezt érezhettük Szegeden is.

OLVASÓI BESZÁMOLÓK SZEGEDRŐL, VÁSÁRHELYRŐL ÉS CSONGRÁDRÓL

“K…ra földrengés van, ki érzi?” – írta ki Facebook oldalára a Csongrádon élő, a Covid-mentes időkben a szegedi éjszakában pörgő Big Bill, az újszegedi Zotya azt írta a hozzánk elküldött üzenetében, hogy “megindult a fa”, a Hódmezővásárhelyen élő Kriszti szerint pedig úgy megindult a csillár, mintha a Paranormal Activity című filmben lett volna. Az egyik olvasónk a Budapesti úton tartózkodott a munkahelyén, amikor érezték a dolgot, mint írta, olyan volt, mintha szédülne, megmozdulna vele minden, az eset nagyjából 10 másodpercig tartott. Nem hivatalos információink szerint Szegeden, a megyeházáról többen kirohantak a rezgés hatására. Hasonló volt a helyzet más városokban is, Pécsett az Időkép.hu beszámolója alapján úgy megijedtek, hogy kiürítettek egy áruházat.

Cikkünk megjelenését (12:41) követően elkezdtek záporozni a kommentek és az üzenetek, főként Szegedről és a környékről, de Budapesten élő olvasóink is folyamatosan írnak. Ha szeretnél még több olvasói beszámolót olvasni, katt ERRE a Facebook posztunkra, izgalmas kommentek repkednek:

MEGVAN, HOL VOLT AZ EPICENTRUM

Az ügyben először a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot kerestük meg, Tátrai János sajtószóvivő szerint hívásunk időpontjában (12:20) Szegedről még nem kaptak bejelentést. Felhívtuk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot is, akiknél pár perccel később már égtek a telefonvonalak, ők későbbi tájékoztatást ígértek. A rengés epicentruma a magyar országhatártól közelítőleg 100 km-re volt, a távolság miatt Magyarországon károk keletkezése nem valószínű – tették közzé a Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán. Az Index.hu szerint az Egyesült Államok Geológiai Intézete (USGS) néhány perccel ezelőtt azt írta, hogy a földrengés epicentruma a horvátországi Petrinja településénél volt, 10 kilométeres mélységben.

ÚJABB FÖLDRENGÉS TÖRTÉNT HORVÁTORSZÁGBAN

13 óra előtt pár perccel érkezett a hír az MTI-től, amely egybe cseng az USGS és a Szeizmológiai Obszervatórium fenti értesüléseivel. Újabb, 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután, sérültek is lehetnek – közölte a helyi sajtó. A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek ki. Az érintett település polgármestere szerint halálos áldozatok is vannak, köztük egy 12 éves kislány.

Fotókat és videókat a mai esetről az alábbi cikkünkben találsz:

Két nap alatt ez már a második földrengés a déli szomszédban: hétfő reggel 6:28-kor egy 5.4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A földmozgás epicentruma Zágrábtól 51 kilométerre volt, nagyjából hat kilométeres mélységben. 

NEM TÖRTÉNT KOMOLYABB, A MAI FÖLDRENGÉSHEZ KÖTHETŐ KÁRESET CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉBEN

Tátrai Jánost, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét délután 3 körül hívtuk újra, tájékoztatása szerint viszonylag kevés, mindössze 5-6 bejelentés érkezett hozzájuk a földrengéssel kapcsolatban. Kiszállniuk sehová sem kellett, a megyében bekövetkezett káresetről nem tudnak. Szakértők szerint Magyarország közepesen veszélyes országnak számít földrengés szempontjából, kisebb erejű mozgások viszonylag gyakran vannak, akár a horvátországihoz hasonló, 6.4-es erősségű eset is bekövetkezhetne, bár ennek nagyon kicsi az esélye.

NE LEGYEN RÁ SZÜKSÉG: SZEGED 365 KISOKOS FÖLDRENGÉS ESETÉRE

Szakértők szerint bár nagyon minimális az esélye, akár Magyarországon is bekövetkezhet hasonló esemény – biztos ami biztos, érkezzen egy Szeged 365 túlélő-pakk a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Szolgálatának közreműködésével. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb