Közélet

Karikó Katalin: egyáltalán nem félek

A vakcina csakis teljesen természetes összetevőkből áll – mondta el a Pfizer/Biontech vakcina kifejlesztésében kulcsfontosságú szerepet játszó volt szegedi kutató, Karikó Katalin az El Pais nevű spanyol lapnak.

Karikó Katalint is a napokban a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltották be. A spanyol lap vasárnap megjelent cikkében azt nyilatkozta, hogy szereti betartani a szabályokat, ezért kivárta, amíg rá került a sor, bár legszívesebben már a laboratóriumban beoltatta volna magát. A tudós hozzátette, egyáltalán nem érez félelmet, de megérti, ha vannak kételkedők. Beszélt arról is, hogy eddig soha nem hagytak még jóvá RNS-alapú vakcinát, de a prototípusokat több mint 10 éve használják, például a rák ellen a klinikai vizsgálatok során, és ezek biztonságosnak bizonyultak – írja az Index.

“Az általunk használt messenger RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet az emberi szervezet saját maga készít a saját sejtjeiben. Az oltás teljesen természetes és növényi nukleotidokból készül. Nincs benne semmi ismeretlen anyag és egyetlen állatból sem használ fel sejteket, sem baktériumokat, semmit” – nyilatkozta a kutató a spanyol lapnak, majd elmondta, a vakcina már az első oltás beadása után 10 nappal 88,9 százalékos védelmet nyújt, a második dózis beadása után 7 nappal pedig a védelem 95 százalékosra nő.

Karikó Katalin nagy reményeket fűz az oltóanyaghoz, mert szerinte az kiszabadíthat minket a járványból. Úgy véli, már valószínűleg a nyáron visszamehetünk a tengerpartra, és normális életet élhetünk.

Forrás: index.hu/ripost.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb