Szegedi Arcok

“Adják ennek a nőnek a Nobel-díjat!” – twittelte a világhírű evolúcióbiológus Karikó Katalinról

Adják ennek a nőnek a Nobel-díjat – twittelte ki a világhírű evolúcióbiológus, Richard Dawkins karácsony utolsó napján Karikó Katalinról, egykori szegedi kutatóról, aki a Pfizer – BioNTech neveivel fémjelzett, amerikai vakcina kifejlesztésében kulcsfontosságú szerepet játszott.

Karikó Katalin 1985-ben távozott a Szegedi Biológiai Központból, 18 évig dolgozott a Pennsylvaniai Egyetemen, amelyet követően elfogadta az akkor még ismeretlen BioNTech állásajánlatát. Hét évvel később már mindenki tudta a cég nevét, amely a német Pfizerrel közösen elsőként dolgozta ki a koronavírus elleni vakcinát, amelynek alapját Karikó Katalin RNS-kutatásai adták.

Fotó: koronavirus.gov.hu

„2004-ben fedeztük fel a módosított mRNS jelentőségét, egy évvel később Drew Weissman kollégámmal együtt szabadalmat jegyeztettünk be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására. Sajnos a szabadalmi jogot a Pennsylvaniai Egyetem 300 ezer dollárért eladta egy kívülálló cégnek, majd hét évvel később, amikor még szó sem volt járványról, az a cég 150 millió dollárért adta tovább a szabadalmi jogot a Modernának, valamint a BioNTechnek.” – mesélte a Hvg.hu-nak a kutatónő.

A vakcinán a Pfizer és a BioNTech – amelynek Karikó Katalin az alelnöke – jövőre 32 milliárd dollárt kereshet- írja a Telex.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb