Szegedi Arcok

Elhagyott 60 ezer forintot a Mars téri piacon, pár nap múlva az egyik árus adta vissza

Vannak még korrekt emberek, főleg Szegeden. Történetünk főszereplője az ünnepek előtti bevásárlás közben 60 ezer forintot ejtett ki a pénztárcájából, pár nappal később – legnagyobb meglepetésére – az egyik Mars téri árus jelentkezett nála a teljes összeggel.

EGY TÖRTÉNET SZEGEDRŐL, BECSÜLETRŐL ÉS KORREKTSÉGRŐL

Az eset egy közismert szegedivel, a Gergő Liget megmentésén dolgozó Jakab Gusztávval történt meg, aki – mint telefonos megkeresésünkre elmondta – egy ünnepek előtti, bevásárlásokkal teli, rohangálós nap végén vette észre, hogy gond van. “Szomorúan konstatáltam, hogy így jártam, sajnos annyi helyen jártam aznap, hogy elképzelésem sem volt, hol ejthettem ki a pénztárcámból” – mesélte, hozzá téve, nem gondolta volna, hogy még viszontlátja a pénzt. Az igazi meglepetés újévkor jött: szilveszter után a Mars Téri Piac egyik kereskedője jelentkezett nála, mint kiderült, Guszti éppen házi túrót vásárolt az Irén Csarnokban dolgozó férfitól, amikor megtörtént a baj. A szegedi férfi napokig nyomozott a pórul járt vásárló után, mire sikerült kiderítenie, ki hagyta el nála a pénzt.

A szegedi férfi, aki példát mutatott becsületből:

NEM ÁRT KORREKTNEK LENNI: AKÁR EGY ÉV BÖRTÖNT IS KAPHATUNK, HA SUMÁKOLUNK

A történetben szereplő férfi szép példát mutatott szegediségből, korrektségből és becsületből – valahol szomorú, hogy ennek a sztorinak egyáltalán hírértéke van (pedig van, nem is kevés). Felmerül a kérdés: mi van akkor, ha valaki nem ennyire jó arc? Mit mond a törvény?

A Polgári Törvénykönyvben lévő törvény nem tesz különbséget pár ezer és több millió forint között – minden esetben ugyanaz az eljárási rend. A szabályzás gyakorlatilag kimondja, az elvesztett dolog megtalálójának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elvesztett dolgot visszakaphassa a tulajdonos. Ha mi magunk megtudjuk, hogy kihez tartozik az adott dolog, akkor személyesen is átadhatjuk neki, de annak az embernek is odaadhatjuk, aki igazolni tudja, hogy jogosult átvenni. Ha nem tudjuk kideríteni, kié az elvesztett tárgy, pénz, akkor a megtalálás helye szerinti jegyzőnek vagyunk kötelesek átadni.

Ami nagyon fontos, hogy mindennek nyolc napon belül meg kell történnie, különben szankciókra is számíthatunk:

  • 50 ezer forint alatt szabálysértést követünk el,
  • 50 ezer forint felett a megtaláló akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Egy érdekesség: ha a leadott pénzért három hónapon belül nem jelentkezik a tulajdonosa, a pénzt a megtalálónak kell visszaadni. A fent leírt eljárásmód abban az esetben érvényes, ha közterületen bukkantunk valamire. Ugyanis más a helyzet akkor, ha különböző intézményekben találunk elveszített dolgot. Az ilyen helyeken azonnal át kell adni a hely üzemeltetőjének, ahol találtuk. Ezt követően már az üzemeltető köteles a talált tárgyat a jogos tulajdonos részére kiadni, vagy három hónapig megőrizni. Ha erre nincs lehetőség, akkor a jegyzőhöz kell eljuttatnia.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb