BlogSzegedi Arcok

Kapkodás, fejetlenség, a tájékoztatás hiánya – így indult a teljes zárlat az Egyesült Királyságban, tudósítás Szalma Mesitől

Mától teljes zárlat lépett életbe Nagy-Britanniában, gyakorlatilag az otthonát senki nem hagyhatja el, leszámítva, ha dolgozni vagy élelemért megy. Hogy milyen a hangulat a kint élő szegediek körében? Érkezik egy kiadós helyzetjelentés a Szeged 365 (e)Mese blog szerzőjétől, a Rádió 88 ex-műsorvezetőjétől, a Bristol-ban élő szegedi anyukától és feleségtől, Babenyeczné Szalma Emesétől!

HA LEMARADTÁL VOLNA: BEZÁRT A BAZÁR NAGY-BRITANNIÁBAN

Boris Johnson miniszterelnök szerint a vírus korábbi változatával szemben a britek sikeresen harcoltak, de az új variáns terjedésének sebessége aggasztó. Éppen ezért az egész országra teljes zárlatot rendelt el, ennek megfelelően mától az otthonát senki nem hagyhatja el, csak különleges esetben:

  • élelmiszer vagy egyéb nélkülözhetetlen cikkek vásárlása,
  • munkába járás,
  • sportolás vagy egészségügyi ellátás igénybevétele. 

Katt a cikkünkre, bővebben is elmeséljük, miről szól a radikális korlátozás, amely a kint élő közel 100.000 magyar és rengeteg szegedi mindennapjait érinti:

ILYEN KINT A HANGULAT – HELYZETJELENTÉS BRITOL-BÓL, SZALMA EMESÉTŐL

Az alábbiakban következzenek Mesi kedd délutáni sorai:

Tegnap este gyerekfürdetés és a tv között rohangálva tudatosodott bennem, hogy szűk két hónapig ismét be leszünk zárva. A legsötétebb hónapokban, amikor amúgy is a legmagasabb a diagnosztizált depressziósok száma világszerte.

Este 8-kor jelentette be a tv-ben a sokak által csak sárga bohócnak titulált Boris Johnson, hogy Angliában éjféltől teljes kijárási tilalom, full lockdown. Pániktól enyhén magas szopránba csapó hangon mutogattam a férjemnek, hogy:”Most mondta, hogy február közepéig ez lesz és bezárnak a sulik!”

Az iskola éppen aznap küldött ki egy emailt, miszerint, habár nagy a bizonytalanság, másnap nyitnak. Hát, mégsem. Aznap este 9-kor suli honlapja lefagy, anyukák tanácstalanul tárgyalják a Whatsapp csoportokban, hogy hogy a fenébe oldják meg éjjel a másnapi gyerekfelügyeletet?! Este 10-kor miután lezsibbasztottuk magunkat két zacskó chips-szel, jött az email, hogy bocsi, nem nyitunk, szerdától online oktatás, napi 2x, kicsiknek és nagyoknak is. Anya-apa munka mellett megoldja, végülis minden háztartásban magas az egy főre jutó számítógépek száma. Aznap este a munkahelyemtől is kértem tájékoztatást, éljen a munkahelyi Facebook csoport! Jelentem még most, kedd 11-kor sem kaptam választ. Kollégák háborognak, érthető. Nem tudják, mi lesz. Boltok egy része kezd kiürülni, másutt konganak a sorok az ürességtől, nincs vásárló, miközben roskadoznak a polcok az árutól.

Nem a full lockdown a legnagyobb baj. Nem jó, de nem is tragikus-idézhetnénk a Csernobil című filmet. Hanem az utolsó pillanatban, este 8-kor érkező bejelentés, a kapkodás, a fejetlenség, a tájékoztatás hiánya, a partnerként való kezelés hiánya. Felidézi a Brexit szavazás utáni meglepett némaság pillanatait, a b*sszus, mit csináltunk perceit-óráit. Skócia legalább felkeszítette lakosait, ott kaptak az emberek fél napot az ocsúdásra. Angliában nem, minek. Nem tudni, mi lesz. A boltok, üzletek, cégek egy része bejelentette, hogy bezár. Mások kivárnak. Várnak arra, hogy a kormány kompetensen és hozzáértően iránymutatást adjon. Addig álljanak fél lábon, sok szerencsét.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb