Közélet

Karikó Katalin: kiváló magyar kutatók segítettek a vakcina kifejlesztésében

Sok ezer kutató és szakértő kellett ahhoz, hogy a vakcina gyorsan elkészüljön, akik között kiváló magyar kutatók is segítettek a vakcina kifejlesztésében – vallott róla a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjújában a volt szegedi kutató Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke, aki a Pfizer/Biontech vakcina kifejlesztésében kulcsfontosságú szerepet játszott.

Mint mondta, Pardi Norbert volt az, aki Karikó Katalinnal és Drew Weissmannal először publikálta azt, hogy a módosított mRNS jó vakcina. “Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTech-nél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett” – idézte az index.hu cikkében a kutatónőt.

Fotó: docplayer.hu

Karikó Katalin elmondta, hogy Orbán Viktor valóban személyesen hívta fel telefonon: „A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég -70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról.”

Forrás: index.hu/szeretlekmagyarorszag.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb