Kikapcs

Nagy Gábor Átkelés című kiállításával bekerült 2020 Top 10-es KULTkiállításai közé a szegedi Reök – palota

Nagy Gábor Átkelés című kiállításával bekerült 2020 Top 10-es KULTkiállításai közé a szegedi Reök – palota, egészen pontosan az előkelő dobogós harmadik helyezést érte el – tette közzé az év legemlékezetesebb időszaki tárlatainak listáját a kulter.hu.

Nagy Gábor kiállítása 2020. október 10 és 2021. január 3. között jelent meg a Reök – palotában, melynek kurátora Nátyi Róbert volt. Az „Átkelés” az elmúlt évek talán legátfogóbb tárlata, a csaknem 350 alkotás a Munkácsy-díjas művész szinte teljes életművét összefoglalta. A tárlat valódi időutazást kínált a nézők számára, hiszen Nagy Gábor valamennyi alkotói korszakát bemutatta a korai évektől egészen 2020-ig.

Fotó: kulter.hu

A technikai változatosságot egységes formanyelv és motívumkincs fogja egybe, amelynek köszönhetően egyáltalán nem zavaró, hogy a festmények, grafikák és kisplasztikák nem kronologikus elven szerveződnek, hanem leginkább a műcsoportok képi összhatása alapján. Még az sem jelent különösebb nehézséget, hogy ezt a hatalmas anyagot – a rövid felvezetőtől eltekintve – nem próbálták meg a művésztől vett idézetekkel vagy épp rövid elemzésekkel közelebb hozni, hiszen így az egyes munkák formanyelvére, a köztük lévő vizuális kapcsolatokra, illetve a művészet- és kultúrtörténeti összefüggésekre koncentrálhat a befogadó.

Fotó: kultura.hu

Nagy Gábor mindig is hasonló, jól körülhatárolható problémákra koncentrált, leginkább az ember és a táj viszonya érdekli, és ebbe belefoglaltatik a transzcendencia keresésének művészi problémája is, amely hol a képen belüli hatóerők megkettőzésében, hol pedig keresztény motívumok és szimbolikus alakok megidézésében érhető tetten.

Forrás: reok.hu/kulter.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb