Szegedi Arcok

Újévi csoda, Szegedről: megtalálták a tiszai palackpostát feladó ukrán kislányt!

Sőt, nem is annyira kislányt, mint az kiderült, a palackpostát még 15 évvel ezelőtt engedte vízre az akkor 3 éves Szófia Nagyszőlősnél – tudtuk meg Magyarország ungvári konzulátusától. A lány annyit kért, hogy aki megtalálja, küldjön neki ajándékot lembergi otthonába. A csoda megtörtént: a már 18 éves nagylány ajtaján a napokban a tiszteletbeli konzul kopogtatott, aki a Szegeden Láttam csoport tagjainak kérésére megkereste és megajándékozta Szófiát.

ÖNNEK. EGY. ÚJ. ÜZENETE. ÉRKEZETT.

Egyenesen Ukrajnából, a Tiszán leúsztatva, egy üvegpalackban. A mesébe illő történetről még karácsonykor számoltunk be: Károly Márta és családja december 24-én az algyői Tisza-parton gallyazás közben egy üvegpalackra lett figyelmes, melyben egy ukrán nyelven írtüzenet volt. Magyarra fordítva ez:

„Jó napot kívánok! Szonjának hívnak, de mindenki Nyonyának becéz. 3 éves vagyok és augusztusban Tiszafán pihentem. Aki megtalálja ezt a levelet, erre a címre küldjön ajándékot: 79493 Ukrajna, Lviv-Rudno, Mir utca 26. Sofia Spilnik. Utóirat: várni fogom.”

A 2020-AS ÉV LEGARANYOSABB SZEGEDI SZTORIJA 2021 JANUÁRJÁBAN FOLYTATÓDOTT

“Az Ungvári Főkonzulátus diplomatái nem ismernek lehetetlent” – írják közleményükben, melyhez mi csak annyit szeretnénk hozzátenni, hogy “…a szegediekkel közösen.” A Szegeden Láttam csoport üzemeltetői megkeresték a konzulátust, akik elkezdtek nyomozni a kislány után. Mint írják, a csoport tagjai részéről számos önzetlen felajánlás történt a gyermek számára, azonban a jelenlegi vírushelyzet, a határok átjárhatatlansága, illetve a nagy távolság miatt ezek eljuttatása akadályba ütközött.

A kezdeményezés sikere érdekében azonban a külképviselet kérésére – a pravoszláv karácsony közeledte miatt – Magyarország Lembergi tiszteletbeli konzulja felkereste a kislány által meghagyott címet, ahol nagy meglepetésben volt része. A „palackposta” története igaz, Szófia Nagyszőlős mellett nyaralt, amikor megfogalmazta a kívánságát és – némi felnőtt segítséggel – papírra vetették az üzenetet, majd az üvegben útjára indították a Tisza hullámain. Csupán a dátumban tévedtünk, ugyanis mindez 15 évvel korábban, egy 2005-ös nyaralás során történt, amikor még három éves volt a gyermek. Az immáron 18 éves Szófia meghatódva vette át az ajándékot a tiszteletbeli konzul asszonytól.

A konzulátus így zárja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét: “Köszönjük a Szegeden láttam Facebook csoport tagjainak a nemes kezdeményezést, jól mutatja a magyar emberek határtalan szeretetét, egy csoda vált valóra az önök segítségével!”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb