Mindenmás

Napi pakk, péntek: felhőkkel érkezik a lehűlés Szegedre, szigoríthat a kormány Elvis Presley szülinapján

Fontos nap lesz a péntek több szempontból is. Véget ér az év első munkahete, várhatóan ma eldől, hogy lesznek-e újabb szigorítások a járványügyi helyzet miatt, és megérkezik az a mediterrán ciklon is Szegedre, amely akár havazást is hozhat hétvégére. Törd fel a tojásokat a rántottához, és kezdd a napot a Szeged365-tel!

ŐKET KÖSZÖNTSD FEL NÉVNAPJUKON!

Gyöngyvér, Anasztáz, Apollinár, Apollinária, Erhard, Ince, Jukundusz, Jutas, Jutocsa, Kövecs, Polina, Polla, Szevér, Szeverin, Szeverina, Szörénd, Szörény, Tácia, Tas, Virág, Zerénd, Zerind – Boldog névnapot kíván a Szeged365!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 113 éve megszületett Wass Albert erdélyi magyar író és költő. Műveit Magyarországon a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban itt szinte ismeretlen volt. Magyarországon szélesebb körben csak halála után fedezték fel. Ismert könyve a Kard és kasza, amelyben több generáción keresztül tekinti át a magyar történelmet saját ősi nemzetségének történetén szűrve, 1050-től egészen a jelenkorig. A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották.
  • 91 éve jött világra Novák Éva olimpiai bajnok úszónő. Az olimpiai aranyérmet az 1952-es helsinki olimpián a 4×100 méteres gyorsváltóban szerezte.
  • 89 éves lett Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, az Ismeri a szandi-mandit? és a Recsk alkotója.
  • 86 éve látta meg a napvilágot Elvis Presley amerikai énekes, zenész és színész, a rock and roll koronázatlan királya. 
  • Ma lenne 79 éves Stephen Hawking angol fizikus. Az elméleti munkái mellett, amelyeket csak kevesen értenek, a tömegeket is meg tudta szólítani. A BBC-nek és a Discoverynek forgatott ismeretterjesztő filmjei, népszerű könyvei (az Idő rövid története) milliókhoz jutottak el, magyarázták el a modern fizika alapjait, a relativitáselméletet, az ősrobbanást, a fekete lyukakat.
  • 74 évvel ezelőtt született David Bowie angol angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző.
  • 70. születésnapját ünnepli a méltatlanul alul értékelt zseniális filmrendező John McTiernan, a Drágán add az életed, A ragadozó, Az utolsó akcióhős, Az utolsó cserkész és a Vadászat a Vörös Októberre alkotója.
  • 64 éves lett Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

NYAKUNKON A LEHŰLÉS

Péntekre és úgy az egész hétvégére megérkezik az a mediterrán ciklon, ami miatt jó eséllyel hétvégén havazásban is lesz részünk. Annyira viszont még ne rohanjunk előre, pénteken is lesz csapadék, de csak folyékony halmazállapotú.

MA ELDŐL, LESZNEK-E ÚJABB SZIGORÍTÁSOK

Várhatóan pénteken dönt a kormány a szigorításokkal kapcsolatban, hangzott el az Operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy várhatóan a január 11-én lejáró számos intézkedés közül a középiskoláknál meghosszabbítják a tantermen kívüli digitális munkarendet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb