BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: öt kedvenc filmünk az idén 65 éves Mel Gibsontól

Január 3-án ünnepelte 65. születésnapját az őrült tekintetű, amerikai születésű, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas ausztrál színész, filmrendező és producer, Mel Gibson. Akciósztár, botrányhős, kiátkozott fenomén, visszafogadott színészóriás? Megítélése nem ránk tartozik, de ezekben a filmekben imádtuk őt.

MAD MAX (1979)

Bár sokakkal együtt mi is úgy gondoljuk, hogy a Mad Max 2 az igazi posztapokaliptikus ausztrál autós mozi, de azért mégiscsak 1979-ben öltötte először magára Max Rockatansky szerepét Mel Gibson. Érdekesség, hogy eredetileg nem is szeretett volna elmenni a castingra, csak barátját kísérte el az eseményre, de egy átmulatott éjszaka után annyira eszelős volt Mel tekintete, hogy őt is behívták a meghallgatásra…

GALLIPOLI (1981)

A Gallipoli két ausztrál sprinter történetét mutatja be, gyorsaságukon az első világháborúban emberéletek ezrei forognak kockán. Bivalyerős történet, nagyon feszült jelenetek, és a fiatal Mel Gibson mutatja be a Nagy Háború egyik legvéresebb és legtragikusabb csatáját.

HALÁLOS FEGYVER (1987)

Talán nem a legjobb akciófilm, de mindenképp a legjobb akciófilmes franchise a Halálos fegyver. A noiros elemeket megpengető első epizód nemcsak a legendássá vált Gibson – Glover duótól vált megkerülhetetlenné: Shane Black fantasztikusan szellemes forgatókönyve, Michael Kamen zeneszerző iszonytatóan ütős szekvenciái és Richard Donner magabiztos rendezője indította útjára ezt a páratlanul jó akciófilmet.

MAVERICK (1994)

Nemcsak azért szeretjük a Mavericket, mert Gibson azt is bizonyította, hogy a vadnyugaton, hamis kártyásként is megállja a helyét, hanem azért, mert a szegedi Zsigmond Vilmos felelt a film képi világáért, és nem is akárhogyan. Nagyon jó humorú, mégis izgalmas mozi a Maverick, amit mindenkinek érdemes látnia.

RETTENTHETETLEN (1995)

És ha már rendezőként is megállja a helyét Mel Gibson, akkor íme egy alkotás, amelyben nemcsak a főszerepet, de a direktori feladatokat is remekül látta el, olyannyira, hogy egy Oscar-díjjal jutalmazták a fáradozásait (a második hasonló elismerését 2017-ben A fegyvertelen katonáért vehette át). A Rettenthetetlen egy igazán hősies történetet mesél el a skót függetlenségi háború bátor fővezéréről, William Wallace-ról. Mindenképp kötelező darab!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb