Közélet

Egekbe szökött az osztrák munkanélküliség, hazakényszerülnek a kint dolgozó szegediek is?

Talán már nincs is olyan ember Szegeden, akinek a családjában, vagy közvetlen környezetében ne lenne olyan, aki külföldön, többek között Ausztriában dolgozik. Nos, nem jó hírrel szolgálhatunk ezzel kapcsolatban, ugyanis a háború utáni Ausztria történetében most fordul elő először, hogy a munkanélküliek száma télen meghaladja a félmilliót. 521 ezer embernek nincs munkája – írja az Index az enyugat.hu-ra hivatkozva, az osztrák szövetségi munkaügyi minisztérium közleménye nyomán.

Johannes Kopf, az osztrák munkaügyi hivatal, az AMS vezetője szerint a tavalyi adatokhoz képest a turisztikai ágazatban jelenleg megduplázódott a munkanélküliek száma. Ennek legfőbb oka a koronavírus-járvány, a helyzet pedig kihat a magyar munkavállalókra, akik közül sokan már tavaly elveszítették munkájukat, idén pedig még el sem kezdhették. Jellemző, hogy a síparadicsomok 2020. kora márciusban, még a szezon közepén bezártak, idén pedig csak részlegesen vagy egyáltalán nem üzemelnek a síterepek. 

Forrás: stylemagazin.hu

MARADNAK A KORLÁTOZÁSOK

Az osztrák járványhelyzet súlyosbodása miatt a korlátozások legalább e hónap végéig maradnak, és ez újabb leépítéseket, elbocsátásokat eredményezhet. A járványnak tudható be, hogy ha egy magyar munkavállaló átlépi az osztrák határt, negatív teszt vagy oltás hiányában kötelezően tíznapos karanténba kell vonulnia, aminek költségeit magának a munkavállalónak kell állnia. 

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb