Blog

Geek Girl Blog: amikor okosabb a házad nálad – vagyis hogyan turbózzuk fel a fürdőszobánkat

Képzelj el egy olyan otthont, ami szinte olvas a gondolataidban, annyira kiszolgálja minden igényedet. Futurisztikus, és olykor hihetetlen mire képes a mai technika, én a teljesen átlagos, nem túl okos otthonomból csak ámulok, milyen lehetőségek érhetőek már el, ha valaki szeretné felturbózni lakását, házát. Az okos otthonokra sokan úgy tekintenek, mint az ember meghosszabbított karjaira, de ennél sokkal többet jelentenek. Megkönnyítik a mindennapi teendőket, kényelmesebbé és környezettudatosabbá teszik az életünket.

Fotó: origo.hu

Egy jó okos otthon figyel ránk, megtanulja a szokásainkat, idomul hozzánk, hogy a leginkább ki tudja szolgálni igényeinket. Leveszi a vállunkról az apró dolgok terhét, leoltja a villanyokat egyetlen gombnyomásra, bezárja az ajtókat, ha este van, megöntözi a virágokat, és optimalizálja a fűtést az időjárási viszonyoknak megfelelően.

Fotó: wifipedia.hu

Egy okos készülékekkel felszerelt ház a lehetőségek tárházát nyitja meg lakói előtt. Gondoskodik például a biztonságról. Ha beriaszt a tűzjelző, a rendszer nemcsak automatikus jelzést küld a tűzoltóságnak, hanem felébreszti a lakót is, kinyitja az ajtók zárját, és kivilágítja a biztonságos útvonalat a lakásban, amerre kimenekülhetünk. Otthonunk minden szobáját egy futurisztikus hellyé változtathatjuk, a nappalin, konyhán át a hálószobán keresztül a fürdőszobáig, teljesen a mi igényeinknek megfelelően testre szabva. A következő blogbejegyzésekben a lakás különböző helyiségeibe kalauzollak titeket, fedezzétek fel velem, mennyi kényelmi és praktikus funkciót tesz lehetővé egy okos otthon. Először nézzünk szét a fürdőszobában!

Fotó: otthonneked.hu

OKOS FÜRDŐSZOBAI SZŐNYEG

Egy kilépő a kádból elengedhetetlen tartozéka a fürdőszobáknak, és mai modern világunkban természetesen már ezt is ellátták intelligens funkciókkal. Nem biztos, hogy mindig örömre ad okot, és egy kiadós vacsora után inkább a kőre lépnénk ki, de az okos szőnyeg képes megállapítani a rajta álló személy súlyát, majd naplózza azt a hozzákapcsolódó telefonos alkalmazás segítségével. Sőt, még arról is értesítést küld felhasználójának, ha fogyásnak vagy hízásnak indul. És ez még nem minden, figyeli a cipőméret változását, ami gyerekes családokban nagy előnyt jelenthet, és figyelmeztet a helytelen testtartásra is. Az okos fürdőszobai szőnyeg még azt is megállapítja, mely családtag áll rajta!

KÜLÖNLEGES VÍZÉRZÉKELŐ EGYSÉG A VÍZKÁROK MEGELŐZÉSÉRE

Szivárgás, csőtörés az ember rettegett rémálma, mert ha már megtörtént a baj, igen költséges és munkás helyrehozni azt. Okos otthonunkat viszont egy intelligens vízérzékelő egység telepítésével megóvhatjuk a kártól és időben értesülhetünk a legkisebb felmerülő problémáról is. A rendszer még azelőtt észleli a szivárgásokat, hogy néhány cseppből mindent elöntő víztenger keletkezne. Felügyeli a páratartalmat, – így megóv a penész kialakulásától -, a hőmérsékletet, a mosógép vagy a csap alá elhelyezett egység észleli a vízszivárgást, a túlfolyást, probléma esetén pedig azonnali riasztást küld telefonunkra. Sőt, a főcsatlakozóhoz telepítve az eszköz nyomon követi a vízfogyasztást, észleli az apró szivárgásokat és a fagyveszélyt, csőtöréskor pedig automatikusan lekapcsolja a vízellátást és riasztást küld, így például egy nyaralás alatt is biztonságban tudhatjuk az otthonunkat. Számomra ez a megoldás bizonyult a leghasznosabb fürdőszobai okos eszköznek, amit el tudnék képzelni a saját, hát nem túl okos fürdőszobámban.

Fotó: ezermester.hu

OKOS FOGKEFE

A hagyományos fogkefe már a múlté! Egy okos fogkefével teljesen új szintre emelhetjük a fogmosást, mely adatokat gyűjt a fogmosási szokásainkról, azokat akár még a fogorvosunk számára is továbbítja, vagy csak egyszerűen jelzi számunkra, hogy még nem volt elég alapos a dörzsölés. Beállíthatjuk a rezgés erősségét, a fogmosás kívánt időtartamát, vagy azt, mire van szükségünk: a fogak tisztítására, fehérítésére vagy csupán egy kellemes masszázsra, de még azt is jelzi a készülék, mikor érdemes áttérnünk másik területre fogmosás közben.

Fotó: pcworld.hu

OKOS WC

Ha már mindent felokosítottunk a fürdőszobánkban, miért pont a nélkülözhetetlen WC maradna ki. Igen, a modern technika új szintre emeli a toalett használatot is, bár ez számomra már lehet, hogy túl futurisztikus lenne a fürdőszobámba. Az okos WC a személyes higiéniát teljesen új szintre emeli: két különböző beépített tisztító fejegység található benne, – az egyik kimondottan nekünk lányoknak lett kialakítva-, melyeknek állítható a pozíciójuk, a víznyomásuk és a vízsugár hőmérséklete is. Ezt egészíti ki egy meleg levegős szárítófunkció, így tulajdonképpen nem kell többet papírt használnunk a kisebb – nagyobb dolgok után. Ráadásul a beépített ventilátornak köszönhetően a kellemetlen szagok miatt sem kell aggódnunk többet. El tudsz egy ilyet képzelni a fürdőszobádban?

Fotó: csapuniverzum.blog.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb