Közélet

55 millió forintos támogatást kapott a Szegedi Vadaspark

Nem volt könnyű helyzetben a tavalyi évben a Szegedi Vadaspark, hiszen hasonlóan azokhoz a kulturális intézményekhez, melyek bevételi forrásait nagyrészt a látogatók biztosították, a járványhelyzet és az azzal járó korlátozó intézkedések miatt nagy kiesésekkel kellett számolniuk. Ezért hatalmas segítség számukra, hogy a Magyar Állatkertek Szövetsége kérésére állami támogatásban részesülhettek, így, csak a Szegedi Vadaspark egyedül 55 millió forint támogatáshoz jutott még december végén, amely jelentős segítséget jelent az intézmény működésének biztosításához.

Fotó: Szegedi Vadaspark

Az állatkertek esetében a költségeket nem lehet számottevően csökkenteni. Az ott élő, többségében természetvédelmi szempontból is jelentős értéket képviselő állatokat el kell látni akkor is, mikor az állatkerteknek a járványügyi veszélyhelyzet miatt nincsenek látogatói és így bevételei sem.

Fotó: Szegedi Vadaspark

2019-ben a Magyar Állatkertek Szövetségének állatkertjei még közel 3,6 millió látogatót fogadtak, tavaly viszont a tavaszi és év végi bezárás miatt jelentős bevételkieséssel kellett számolniuk. A Szegedi Vadaspark látogatottsága is kb. 19 %-kal esett vissza, vagyis kb. 41 ezer fővel kevesebb látogatójuk volt 2020-ban, mint az előző évben. A tavaszi zárás kieső bevételeit a Vadaspark képes volt átvészelni a saját tartalékaiból, de a – még mindig tartó – második hullám miatti bezárás már nehéz helyzet elé állította az intézményt, csakúgy, mint a többi hazai állatkertet.

Fotó: Szegedi Vadaspark

A Magyar Állatkertek Szövetsége ezért is kért állami segítséget, hogy a pandémiás helyzetben is biztosítani tudják a parkok működését. Ennek köszönhetően decemberben a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében támogatást nyújtott a bevételkiesés miatt gazdasági problémákkal küzdő kulturális intézményeknek, köztük az állatkerteknek is, pontosan 900 millió forint állami támogatást ítélt meg 13 hazai állatkertnek. Ezt az összeget a bevételkiesés mértéke alapján, arányosan osztották szét az állatkertek között, így a Szegedi Vadaspark 55 millió forint támogatáshoz jutott még december végén, amely jelentős segítséget jelent az intézmény működésének biztosításához.

Forrás: zooszeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb