Gasztro

Szegedi vendéglátósok a bezárások árnyékában: fogunk még jót enni 2021-ben Szegeden?

A koronavírus járvány megfékezésére hozott védelmi intézkedések nagyon nehéz helyzetbe hozták a szegedi vendéglátósokat, akik jelenleg is a kormány rendeleteivel összhangban zárva tartanak. Kíváncsiak voltunk, városunk népszerű vendéglátóhelyei hogyan tekintenek vissza a 2020-as évre, és milyen kilátásokkal számolnak, vágnak bele 2021 kihívásaiba. Erről Mucsi Nándor, a Cirmi Kézműves Gasztrokocsma valamint a Rudi és Fickó tulajdonosa, Frank Sándor a Roosevelt téri és a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője, továbbá Gálosi Gyula, a Hungi, Hági és Studio 55 tulaja mesélt nekünk.

Fotó: sunseaty.blog.hu

MUCSI NÁNDOR, CIRMI KÉZMŰVES GASZTROKOCSMA, RUDI ÉS FICKÓ

„Egyszerre volt gyönyörű és gyalázatos a 2020-as év!”

“A 2020-as évet röviden összefoglalva a gyönyörű és a gyalázat közötti váltakozással tudnám jellemezni. Egy nagyon nehéz éven mentünk keresztül, voltak benne nagyon jó dolgok, mint például a nyár, a gyalázatos tavaszi bezárásokat követően a nyári szezon nagyon jól sikerült, az év vége pedig megint csak gyalázatos volt. Azt, hogy az idei év hogyan fog alakulni, még mindig nem tudjuk, sajnos a sötétben tapogatózunk, és néhány információból próbáljuk összerakni a teljes képet, de sajnos még mindig nagyon sok a homály és nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Gyakorlatilag ez olyan, mint egy logaritmus, az ember begyűjti a fellelhető információkat és a szerint intézi a dolgait, elég sok vakfolt van a képletben, és pont emiatt a sok vakfolt miatt több tervet kell készítenünk. Ezekben a tervekben benne van az újra nyitástól kezdve a teljes, végleges bezárásig minden. Jelen pillanatban még vannak tartalékaink, amiből ki tudjuk fizetni a kollégákat, és előre tudjuk vinni az üzletet, ha ebből a keretből is kifutunk, újra kell gondolnunk mindent, hogy van – e értelme folytatnunk.”

FRANK SÁNDOR, ROOSEVELT TÉRI ÉS FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA

„Most még nem az öröm ünnepe van…”

A Venesz-díjas mesterszakács szerint még nem jött el az ideje annak, hogy fellélegezzünk, sajnos még lehet arra számítani, hogy 2021 is egy nehéz évnek ígérkezik a vendéglátóiparban.

„Szeretnénk túljutni a krízisen, nagyon örülnénk neki, ha visszahozhatnánk a régi nagy rendezvényeinket, és újra fogadhatnánk vendégeket, de most még nem jött el az öröm ünnepe. Addig is, amíg bekövetkezik valamilyen pozitív változás, ki kellene húzni valahogy. A legnagyobb baj, hogy üres a kassza mindenütt, pedig az alkalmazottaknak fizetést kell adni, mellette számlákat fizetni úgy, hogy bevételünk hónapok óta nincs, és ez a nagyon szomorú. Mindent megteszünk, hogy a személyzetet megtarthassuk, de ez nem könnyű, itt üzletenként körülbelül hatvan főről beszélünk, és 4-5 vállalkozást viszünk. Ez így nagyon kemény.

Sajnos arra számítok, hogy 2021-ben sem várható nagy változás, ha például tavasz végén, nyáron el tud indulni a szezon, az a 3 hónap kevés lesz a talpra álláshoz, ősszel pedig benne van a pakliban, hogy jön egy újabb szigorítás, vagy újbóli bezárások, ezt még nem lehet előre tudni, minden nagyon bizonytalan. A jelenlegi helyzetben be kellett vállalnunk azt a kockázatot, hogy a semmire is adunk fizetést, viszont munkát nem tudok biztosítani az alkalmazottaim számára, azt meg nem tehetem meg, hogy szélnek eresztem őket, mert azt követően, ha mégis lenne javulás, honnan szedjek össze annyi embert, hiszen egy-egy üzlet üzemeltetéséhez 40-50 szakképzett emberre van szükség, nem hozhatok be az utcáról akárkit.”

GÁLOSI GYULA, HUNGI, HÁGI, STUDIO 55

„2020 egyetlen pozitívuma, hogy rájöttünk az eddigi működésünk hibáira, és arra, hogyan lehet még optimálisabban, gazdaságosabban, és még nagyobb figyelemmel dolgozni.”

“2020 egy nagyon megosztó év volt, mondhatjuk, hogy a korlátozások éve volt, ahol megtapasztaltuk, hol van a vendéglátásnak, saját magunknak, illetve a vendégeinknek a tűrőképessége. Megtudtuk, milyen egy olyan év, ahol nem a megszokott rend szerint zajlik az élet, és ahol nem tudunk végigvinni egy egész éven keresztüli programsorozatot. Nagyon hektikus volt az előző évünk. Volt, amikor teljes bezárással kellett számolnunk, volt, amikor korlátozott működéssel tudtunk csak dolgozni, és ezekhez alkalmazkodnunk kellett. Sajnálatos módon nemcsak a saját dolgainkról, saját gazdasági döntéseinkről van itt szó, hanem ehhez a helyzethez idomulni kellett a szállítóinknak, a munkavállalóinknak, sőt még a kedves vendégeinknek is. Egy olyan évet zártunk, ahol meg kellett tanulnunk alkalmazkodni a körülményekhez gazdasági, pénzügyi, és személyügyi kérdésekben is. Nyilván minden egyes vendéglátóhely, minden egyes szórakozóhely jóval az éves forgalma alatt zárt, és sajnos a munkavállalóinknak is egy kiszámíthatatlanságot jelentett az, hogy éppen mikor tudnak teljes értékű munkát végezni.

Talán egyetlenegy pozitívumot fel tudok hozni a 2020-as évből a saját működésünk területén, mégpedig, hogy a nagy alkalmazkodás és tanulási folyamat közepette volt időnk arra, és éltünk is ezzel a lehetőséggel, hogy a korábbi „kényelmes” működésünket tekintve rájöjjünk az eddigi működésünk hibáira, és arra, hogyan lehet még optimálisabban, gazdaságosabban, és még nagyobb figyelemmel dolgozni. A pandémia miatt kialakult helyzet adott egy kis lehetőséget a fejlődésre, de 2020 inkább sok szomorúsággal és a tehetetlenséggel telt el, ami elsősorban azokra az időszakokra vonatkozott amikor nem lehettünk nyitva és önhibánkon kívül nem tudtuk kihozni magunkból, a vendéglátóipari egységeinkből, és a munkatársainkból sem azt a teljesítményt, amelyre képesek lettünk volna.

Bízunk a kormány eredményes vírus elleni védekezésében, és abban, hogy számos eszközük lesz arra, hogy minél előbb visszaszorítsuk a pandémia terjedését, és újra visszaállhassunk a gazdaság terén is a régi kerékvágásba. Ha ez időben megtörténik, jó esetben a tavaszi időszakra, akkor bízunk benne, hogy az idei év már a vendéglátásé lehet, és ami hibákat a tavalyi évben felfedeztünk, azokban fejlődtünk és kiküszöböltük őket. Illetve véleményünk szerint a kedves vendégeink is már kellőképpen kiéheztek a vendéglátás nyújtotta lehetőségekre és a szórakozásra, ezért bízom benne, hogy ezeket összerakva 2021 egy igazán eredményes év lesz, és azok a vállalkozások, amelyek ebben a szegmensben dolgoztak, és a legjobban megszenvedték ezt a pandémiás helyzetet és ennek a gazdasági következményeit, egy kicsit fellélegezhetnek, és életben tudnak maradni a koronavírus árnyékában is” – mondta el Gálosi Gyula.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb