Mindenmás

Napi pakk, péntek: drágul az üzemanyag, de szerezhetsz egy ajándék jégkaparót ma Szegeden

Mától drágábban tankolhatsz Szegeden is, és ha a Budapesti úton van dolgod, akkor jobban teszed, mert odafigyelsz, mert közúti ellenőrzést tartanak ma a rendőrök. Igaz, a megállított autósok mindegyike jégkaparót kap ajándékba, ami a következő napok időjárása miatt jól is fog majd jönni. Keverj egy kanál mézet a reggeli teádba, és hörpints bele Szeged legfrissebb híreibe a Szeged365-tel!

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

LorándLóránt, Alfréd, Aurél, Gujdó, Imbert, Itala, Klarisz, Klarissza, Kolos, Makár, Mike, Mikeás, Mór, Móric, Pál, Palmer, Pável, Pósa, Sándor, Szidor, Szigfrid, Uzor, Vidos, Vitus

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 399 született Moliere francia vígjátékíró és színész, a Tartuffe és A fösvény szerzője.
  • 167 éve kezdte meg földi pályafutását Senyei Károly szobrász, aki számos művet készített a budavári királyi palota számára.
  • 113 éve megszületett Teller Ede magyar fizikus, az atombomba egyik kifejlesztője, a hidrogénbomba-program irányítója.
  • 108 éve jött világra Lloyd Bridges színész, a Szahara, Esőcsináló, Airplane!, Nagy durranás és a Maffia! szereplője.
  • 92 éve látta meg a napvilágot Martin Luther King, Jr. amerikai baptista tiszteletes, polgárjogi harcos. Az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége. 1963. augusztus 28-án a Washingtoni Menetelés során megtartott “Van egy álmom…” kezdetű beszéde óriási nyilvánosságot hozott a polgárjogi mozgalomnak, Kinget pedig a történelem egyik legnagyobb szónokává emelte. Martin Luther King 1968. április 4-én Memphisben merénylet áldozata lett, lelőtték.
  • 78 éves lett Jordán Tamás, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
  • 73 éve született Ronnie Van Zant amerikai énekes, dalszövegíró, a Lynyrd Skynyrd rock zenekar alapító tagja. 964 nyarán három tinédzser, Ronnie Van Zant (ének), Allen Collins (gitár) és Gary Rossington (gitár) alapította az együttest, majd Leon Wilkeson basszusgitáros és Bob Burns dobos csatlakozásával felvették a Noble Five nevet.1965-től, amikor a basszusgitáros posztra Larry Junstrom csatlakozott, a My Backyard nevet használták. Van Zant 1970-ben határozta el az újabb névváltoztatást, mérlegelték a The Noble Five név visszavételét és a One Percent nevet is. Végül gimnáziumi (Robert E. Lee Highschool) tornatanáruk, Leonard Skinner nevét választották, aki nem igazán szerette a hosszú hajú rockereket. Ekkor még így írták, de Skinnerrel később baráti kapcsolat alakult ki, ezért 1972-ben a nevet a hasonlóan ejtendő Lynyrd Skynyrd írásúra változtatták. 1977. október 20-án repülőbalesetben a csapat három tagja (Ronnie Van Zant, Steve Gaines és nővére, Cassie Gaines vokalista) életét vesztette, a többiek pedig súlyosan megsérültek.

HIDEG, DE NAPOS LESZ A PÉNTEK

Az elkövetkező napokban nem lesz ritka a hajnali fagy, de napközben azért még enyhe időben lesz részünk a hét utolsó munkanapján. Szegeden hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erősebb szélre is számítanunk kell, így nem árt, ha melegen öltözködsz majd.

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI NAPOT TARTANAK A RENDŐRÖK – AJÁNDÉK JÉGKAPARÓVAL

A kedvezőtlen időjárási körülményekre tekintettel a Csongrád-Csanád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság preventív közlekedésbiztonsági akciót tart január 15-én 11.00 órától 12.00 óráig Szegeden, a Budapesti út 5. szám előtt, vagyis az Öthalmi Diáklakások – volt szovjet laktanya előtt.

MÁTÓL ISMÉT DRÁGÁBBAN TANKOLHATUNK

Pénteken tovább emelkednek itthon az üzemanyagárak, a Holtankoljak.hu információi szerint. A benzin esetében bruttó 6 forintos emelésre kell számítani, a gázolaj ára pedig 3 forinttal lesz több, mint csütörtökön.

Fotó: Szabó Dávid –

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb