BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: ilyen az, ha Nic Cage káromkodik

Nyilván a 90-es évek ikonikus akcióhőseitől nem áll távol az, ha elhagyja a szájukat egy-egy cifra kifejezés, sőt a trágár megnyilvánulások valahol a műfaj kemény macsóinak kellékei, ám a Netflix vadonatúj minisorozatában az egykor szebb napokat látott színész egy kandalló előtt ülve értekezik a szitkozódás történelméről. Ebben segítségére van egy sor társadalomtudós, nyelvész és történész is. Baromi jó kezdeményezés, igazán jó kivitelezéssel.

Már elérhető a Netflix 6 részes minisorozata A szitokszavak története, amely már a címével sem árul zsákbamacskát. Hat epizódban hat angol kifejezés (fuck, shit, bitch, dick, pussy, damn) történetét mesélik el a téma szakértői mellett humoristák és színészek bevonásával, így mi is megtudhatjuk, hogy lett a Richard közkedvelt becenevéből (Dick) egy általánosan is trágár kifejezés, és arra is megkapjuk a választ, hogy az angol nyelvű forgatókönyvírók kiapadhatatlan humorforrását jelentő pussy két különböző jelentésvariánsa miként alakult ki.

A sorozat nagy erénye, hogy történészek és nyelvészek segítségével valóban megkapjuk a tudományos igényű megközelítést, mindezt roppant szórakoztató tálalásban, ahol a rendhagyó műsorvezető egész egyszerűen parádés. Sajnos az egész szentségelésnek a pszichológiai háttere nem feltétlenül kap elegendő szerepet, és az utolsó két epizódra már kicsit veszít lendületéből a sorozat, de ettől még egy nagyon jó kezdeményezés A szitokszavak története, ahol egy hétköznapi jelenséget dolgoznak fel tényleg érdekes megközelítéssel. Reméljük, valaki hamarosan elkészíti a magyar kifejezések történetét bemutató változatot is…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb