- Hirdetés -
- Hirdetés -
Közélet

Szegeden is érvénybe lép a hajléktalanokat védő, úgynevezett vörös kód

- Hirdetés -

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a várható nagy hidegre tekintettel elrendelte a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kód kiadását – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős államtitkára szombaton.

Fülöp Attila, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat átmeneti szállóján tartott sajtótájékoztatóján kihangsúlyozta: az intézkedés azt jelenti, hogy a riasztás alatt a szociális bentlakásos intézmények kötelesek fogadni minden olyan a hideg miatt veszélyeztetett embert, akiket a regionális diszpécserszolgálatok hozzájuk irányítanak. Továbbá: a koronavírus járvány miatt elrendelt intézmény-elhagyási tilalom és a járvánnyal kapcsolatos protokollok továbbra is érvényben vannak. Ezzel együtt kell az intézményeknek teljesíteniük a “Vörös kód” miatti feladatait az emberi élet védelme érdekében. Az intézménybe irányított rászorulót elkülönítetten kell elhelyezni a többi lakó egészségének megóvása érdekében, egymással nem érintkezhetnek. Az intézményeknek fokozottan kell figyelniük a járványügyi előírások betartására, a szükséges védőeszközöket pedig a kormány biztosítja.

Forrás: elte.hu

VASÁRNAP DÉLTŐL KEDD 10 ÓRÁIG LESZ ÉRVÉNYBEN A VÖRÖS KÓD

A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha segítségre szoruló embert látnak, akkor hívják a regionális diszpécserszolgálatokat. A vörös kód vasárnap délben lép életbe és kedd 10 óráig érvényes, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ebben az időszakban éjszakánként legalább mínusz 10 fok lesz, vagy attól hidegebb. Mint mondta, az Emmi feladata az, hogy a nagy hidegben különleges intézkedéseket hozzon az emberi élet védelmében. Közlése szerint országos szinten jelenleg 79 százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága, Budapesten pedig csupán 74 százalékos. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek jut férőhely, senkinek nem kell az utcán töltenie az éjszakát.

FIGYELJÜNK VESZÉLYEZTETETT EMBERTÁRSAINKRA

Fülöp Attila továbbá hozzátette: a kormánynak az az álláspontja, hogy nem csupán az emberi méltóságot sérti az utcán alvás, hanem életveszélyes, különösen ilyen időjárási körülmények között. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait. – tette hozzá a szociális ügyekért felelős államtitkár. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke arra bátorított mindenkit, hogy figyeljen oda a veszélyeztetett embertársaira. Ha azt gyanítják, hogy valakit a kihűlés veszélyeztet, értesítsék az erre szolgáló diszpécserszolgálatot, illetve a hatóságokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az utcán fagyhatnak meg emberek, hanem azok is, akik a saját lakásukban nem tudnak fűteni.

Nemrég ételt kaptak Szegeden, most pedig pár napra hajlékot is.

Forrás: MTI, Fülöp Attila hivatalos Facebook oldala

- Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb